Kış ayları mevsim geçişleri insan vücudu için önemli etkenlere sahip geçişler olabiliyor.Tam grip, salgın vs gibi hastalıklara bu sezonlarda yakalanabiliyoruz. Peki hasta olmamak için neler yapmalıyız ? Sağlıklı , vitamin ve minerallerden bol beslenmek çok önemli.Hangi vitaminler bize nasıl fayda sağlar bugün sizler için vitaminleri enine boyuna araştırdık
A vitamini;
A vitamini içeren gıdalar her gün mutlaka tüketilmelidir. havuç, ıspanak, brokoli, mandalina, portakal, yumurta, süt gibi gıdalarda bulunur.
C vitamini;
C vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği özellikle gribe karşı koruyucu özelliği olduğu için mutlaka tercih edilmelidir. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi esnasında fazla miktarda vitamin kaybı oluşabilir. Sebze ve meyvelerin içerisindeki C vitamini kayıplarının olmaması için; sebze ve meyveler pişirileceği veya yeneceği zaman doğranmalı, sebzeler pişirilirken çok az su içerisinde veya susuz pişirilmeli ve kesinlikle sebzelerin pişirilen suları dökülmemelidir. Meyve suyu tüketilecekse vitamin kaybı olmaması için sıkıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
E vitamini;
Bağışıklık sistemi üzerinde olumlu özellikleri olan E vitamini en çok bitkisel yağlarda, yeşil yapraklı sebzelerde, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlarda, et, yumurta gibi gıdalarda bulunur.
Folik Asit ;
Hafıza problemi yaşayanlar işte bu yiyecekler sizin için . Et, balık, kurubakliyatlar, peynir, yumurta başlıca kaynaklarıdır. B12 Vitamini bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar