Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından İstanbul’da düzenlenen toplantıda 2025’in ilk 9 ayına ilişkin dikkat çeken verileri kamuoyuyla paylaştı.

Ersoy, bu dönemde yaklaşık 50 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye’nin, 50 milyar doların üzerinde turizm gelirine ulaştığını ve böylece Cumhuriyet tarihinin aynı dönem için en yüksek turizm geliri seviyesine çıktığını açıkladı. Kişi başı ortalama harcama ise 103 dolar seviyesine yükseldi.

“64 Milyar Dolar Hedefimize Ulaşacağız”

Bakan Ersoy, 2025 başında belirlenen 64 milyar dolarlık yıl sonu turizm geliri hedefinin tutturulacağına inandıklarını ifade ederek, “Bu başarı Türkiye’nin artık turizmde küresel bir oyuncu olduğunu bir kez daha ortaya koydu” dedi.

Ayrıca, geçtiğimiz yıl dünya genelinde ziyaretçi sayısında 4. sıraya yükselen Türkiye’nin, turizmdeki bu yükselişini sürdüreceğini belirtti.

İstanbul, 14 Milyon Ziyaretçiyle Yükselen Yıldız

2025'in ilk 9 ayında İstanbul’a 14 milyon 158 bin yabancı ziyaretçi geldiğini söyleyen Ersoy, bu rakamla kentin dünya turizminde “yükselen yıldız” konumuna ulaştığını ifade etti.

Türkiye Artık Konaklama Kalitesinde Marka

Bakan Ersoy’un açıklamalarında vurguladığı bir diğer önemli konu ise konaklama kalitesi oldu. Türkiye’nin, sadece doğal ve kültürel zenginlikleriyle değil, yüksek standartlardaki konaklama hizmetleriyle de öne çıktığını belirten Ersoy, bu başarının sektörle birlikte geliştirilen stratejik planlamaların sonucu olduğunu ifade etti.

3 Aşamalı Stratejiyle 81 İlde 12 Ay Turizm

Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm vizyonunun yalnızca kıyı bölgelerle sınırlı kalmadığını, 81 ilde ve yılın 12 ayı sürdürülebilir turizm hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

İslam Memiş'ten altın alacaklara uyarı geldi: Bu süreci yakından takip edin
İslam Memiş'ten altın alacaklara uyarı geldi: Bu süreci yakından takip edin
İçeriği Görüntüle

Bu kapsamda:

Mevcut ürünler farklı pazarlarda tanıtılıyor

Yeni turizm ürünleri geliştiriliyor

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı aracılığıyla tanıtım profesyonelce yürütülüyor

Bugün Türkiye, dünyada en yoğun ve etkili tanıtım yapan ülkeler arasında yer alıyor.

Kültür ve Tanıtım Çalışmalarıyla Destekleniyor

Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yıl 20 şehirde düzenlendiğini, 2027 itibarıyla 32 şehirde gerçekleşeceğini açıkladı. Bu festivallerin, kültür ve turizmin birbirini besleyen yapısını güçlendirdiğini ifade etti.

Gastronomi turizmi konusunda ise Michelin Rehberi’ne İstanbul’un ardından İzmir, Bodrum, Muğla ve Kapadokya’nın dahil edilmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

Türk Dizileri Turizm Tanıtımında Önemli Rol Oynuyor

Ersoy, Türkiye’nin kültürel tanıtımında dizi ve film ihracatının etkili bir araç olduğunu belirtti. Bugün Türk dizileri 170'e yakın ülkede, bir milyardan fazla izleyiciye ulaşıyor. Bu sayede Türkiye'nin yaşam tarzı, dili ve değerleri geniş bir kitleye tanıtılıyor.

Antalya ve İstanbul temalı mini dizilerin toplamda 2,43 milyar gösterim ve 876 milyon izlenme elde ettiğini açıklayan Ersoy, yeni tanıtım projeleriyle bu başarıların sürdürüleceğini kaydetti.

TÜROB’dan Destek Mesajı

Toplantıda söz alan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Bakanlık ile sektör iş birliğinin meyvelerini verdiğini, turizm sektörünün ekonomi ve istihdama güçlü katkı sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

Sonuç: Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Bir Turizm Ekosistemi

Bakan Ersoy, konuşmasının sonunda şu sözlerle vizyonunu özetledi:

“Turizmi yalnızca ekonomik bir faaliyet değil, kültürel etkileşim alanı olarak görüyoruz. Her ziyaretçiyi Türkiye'nin kültürel elçisi olarak ağırlıyoruz. Hedefimiz; sürdürülebilir, yenilikçi ve kapsayıcı bir turizm ekosistemi kurmaktır."

Kaynak: İHA