Türkiye'nin batı kıyıları ve Ege Denizi havzasında peş peşe yaşanan sismik olaylar, bölgedeki tektonik aktivitenin hız kesmediğini gösteriyor. AFAD verilerine göre, bugün Ege sularında 3.7 büyüklüğünde yeni bir yer sarsıntısı meydana geldi. Yerin 8.83 kilometre derinliğinde oluşan bu sarsıntı, dünkü daha büyük ölçekli hareketliliğin bir devamı niteliği taşıyor.
EGE DENİZİ DEPREMLERİ SONRASI FAY HATTI HAREKETLİLİĞİ
Hatırlanacağı üzere, aynı fay zonu üzerinde dün öğle saatlerinde oldukça belirgin bir enerji boşalımı gerçekleşmişti. AFAD sistemlerine saat 13.44 olarak yansıyan ve derinliği 7 kilometre olarak hesaplanan 4.7 büyüklüğündeki sarsıntı, çevre kıyılardan da hafif şekilde hissedilmişti. Uzmanlar, bu seviyedeki tektonik kırılmaların Ege gibi oldukça aktif bir havzada tamamen olağan karşılandığını belirtiyor.
PEŞ PEŞE GELEN ARTÇI SARSINTILAR NE ANLAMA GELİYOR?
Ana şok olarak değerlendirilen dünkü 4.7'lik sarsıntının hemen ardından deniz tabanında artçı dalgalanmalar sürdü. Dün öğleden sonra saat 14.00 sularında 3.8, yaklaşık bir saat sonra 15.05 sularında ise yine 3.7 büyüklüğünde artçı depremler ölçüldü. Yer bilimciler, Afrika plakasının Anadolu levhasının altına daldığı Ege yayı üzerindeki bu tür ardışık sismik hareketliliklerin, yerkabuğunun rutin stres atma süreçleri olduğunu vurguluyor.
Özellikle kırıklı fay yapısının yoğun olduğu Ege Denizi havzası, sismik üretim potansiyeli en yüksek alanlar arasında başı çekiyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına bağlı deprem gözlem istasyonları, bölgedeki en ufak sismik aktiviteyi bile hassas ölçüm cihazlarıyla 7 gün 24 saat kesintisiz olarak izlemeye devam ediyor. Meydana gelen son sarsıntılarda herhangi bir olumsuz durum rapor edilmezken, resmi makamların bölgeye yönelik anlık veri akışı sürüyor.





