Sakarya Havzası sınırları içerisindeki Medetli köyünde tarım işçileri erken saatlerde mesaiye başlıyor. Bölgede yetiştirilen "Konak" cinsi kavunlar büyükşehirlerdeki meyve sebze hallerine gönderilmek üzere kamyonlara yükleniyor.
Tüccarlar bu ürünleri dayanıklılığı sebebiyle pazar tezgahlarında sıkça tercih ediyor.
Çiftçiler bir önceki üretim döneminde kilogramı 15 liradan satılan mahsulleri için bu yıl tarlada 30 ile 40 lira arasında bir fiyat bekliyor. Toplanan ilk tonajlı ürünler komisyoncuların yolunu tutuyor.
TARIMDA MODERN SULAMA ETKİSİ
Köyün köklü çiftçilerinden Gürcan İlhan, yıllar içindeki üretim yöntemlerindeki değişimi anlatıyor. Salma sulamadan damlama sisteme geçiş arazilerdeki ekim alanlarını doğrudan genişletti.
İlhan fiyat beklentisini ve tarımsal dönüşümü şu sözlerle dile getiriyor:
"Zamana göre değişiyor. Önceden salma sulama yapıyorduk, ekilebilen arazi az oluyordu. 10 dönüm yapıyorsak şimdi modern damlama sulama sisteminin sağladığı kolaylık var. Artık karpuzla birlikte 30 dönüm, 40 dönüm gibi çok daha büyük alanlarda yüksek kapasiteli üretim gerçekleştiriyoruz. Fiyatlar geçen yıl zaten çok kötüydü, 15 TL bandındaydı. Bu sene inşallah kilo fiyatının 30-40 TL civarında olmasını bekliyoruz. Şu anda hasat daha yeni başladığı, tarlalar tam açılmadığı için fiyatlar için net bir şey diyemiyoruz ancak umutluyuz."
BÜYÜKŞEHİRLERİN RAF TERCİHİ
Medetli kavununun tüccarlar açısından en cazip tarafını tezgahtaki uzun bekleme süresi oluşturuyor. Nakliye aşamasında fire vermeyen meyveler aracı komisyoncular vasıtasıyla çevre illere dağıtılıyor.
İlhan, ürünün bölgesel pazardaki rekabet gücünü nakliye avantajlarına bağlıyor. Adapazarı pazarının ana durak olduğunu belirten üretici, süreci şöyle özetliyor:
"Bu kavunumuzu Adapazarı ağırlıklı olmak üzere İzmit, İstanbul, Bursa ve Eskişehir gibi büyükşehirlerin hepsine gönderiyoruz. Aroması çok güzel, kokusu harika ve en önemlisi çok dayanıklı. Gittiği yerde satıcı için üç beş gün ya da bir hafta bozulmadan bekletilmesi son derece kolay. Bu da Medetli kavununu pazarda rakipsiz kılıyor."



