Kocaeli’de üretim faaliyetlerini sürdüren Kartonsan fabrikasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şubesi ile işveren temsilcileri arasında gerçekleştirilen ikinci toplantıda, işçilerin ücret artışları ve sosyal haklarına ilişkin talepler masaya yatırıldı.

Fabrikada çalışan 107 sendikalı işçiyi kapsayan görüşmelerde, sendikanın zam talebi ile işverenin sunduğu teklif arasındaki fark dikkat çekti. Tarafların ücret ve sosyal haklar konusunda henüz ortak noktada buluşamadığı öğrenildi.

KARTONSAN'DA SENDİKA YÜZDE 35 ZAM İSTEDİ

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şubesi, işçilerin ücretlerine ilk 6 aylık dönem için yüzde 35 oranında zam yapılmasını talep etti.

İşveren temsilcileri ise ilk teklif olarak yüzde 13 oranında ücret artışı sundu.

Böylece tarafların zam oranları arasında 22 yüzde puanlık fark ortaya çıktı. İşverenin sunduğu teklifin 6 aylık enflasyon seviyesinde olduğu belirtildi.

SOSYAL HAKLARDA DA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Kartonsan'daki görüşmelerde ücretlerin yanı sıra işçilerin sosyal haklarına yapılacak artışlar da ele alındı.

Sendika, sosyal yardımlar ve diğer haklar için yüzde 60 ile yüzde 65 arasında zam talep etti. İşveren tarafının sosyal haklara yönelik teklifi ise yüzde 30 oldu.

Bu başlıkta da taraflar arasında 30 ila 35 yüzde puanlık fark bulunuyor.

KARTONSAN'DA ZAM TEKLİFLERİ ARASINDAKİ FARK

Toplu iş sözleşmesi pazarlığı

2. görüşme

Açıklanan zam talepleri ve ilk işveren teklifleri

Sendikanın ücret talebi

%35

İlk 6 ayİşverenin ücret teklifi

%13

İlk 6 ay

Ücret artışı

22 puan fark

Sendika %35İşveren %13

Pazarlık konusu

Sendika

İşveren

Ücret zammı %35 %13
Sosyal haklar %60–65 %30

Veriler tarafların açıklanan taleplerini ve tekliflerini göstermektedir; nihai anlaşma oranları değildir.

107 İŞÇİYİ İLGİLENDİREN SÜREÇTE GÖZLER YENİ TOPLANTIDA

Kartonsan'da devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, fabrikada çalışan 107 sendikalı işçinin ücretlerini ve sosyal haklarını doğrudan ilgilendiriyor.

İkinci görüşmenin ardından tarafların zam oranlarında uzlaşamaması nedeniyle müzakere süreci devam ediyor.

Derince’de Taşköprü’nün 11. Şubesi Açılıyor
Derince’de Taşköprü’nün 11. Şubesi Açılıyor
İçeriği Görüntüle

Önümüzdeki toplantılarda işverenin yeni bir teklif sunup sunmayacağı ve sendikanın taleplerinde değişikliğe gidip gitmeyeceği merak ediliyor.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDE HENÜZ UZLAŞMA YOK

Selüloz-İş Sendikası Kocaeli Şubesi ile Kartonsan işvereni arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ücret artışı ve sosyal haklara ilişkin nihai bir anlaşmaya henüz varılmadı.

Taraflar arasındaki görüşmelerin devam etmesi beklenirken, işçilerin yeni dönem ücret ve sosyal haklarının hangi oranlarda artırılacağı ilerleyen müzakerelerde netleşecek.

Kaynak: Haber merkezi