Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yeni bir geri dönüşüm tesisi projesi gündemde. Suppli Geri Dönüşüm Depolama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Gebze Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde “Tam Entegre Batarya/Pil Geri Kazanım Tesisi” kurulması planlanıyor.
Tavşanlı Mahallesi 128 ada, 2 parselde bulunan mevcut fabrika binasında hayata geçirilmesi planlanan proje için nihai Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu hazırlandı. Projenin ÇED süreci ise devam ediyor.
YATIRIM BEDELİ 86,4 MİLYON TL
Projenin toplam yatırım bedeli 86 milyon 454 bin 949 TL olarak hesaplandı.
Toplam 3 bin 460 metrekarelik parsel üzerinde gerçekleştirilecek faaliyet için 2 bin 700 metrekarelik kapalı alan kullanılacak. Proje kapsamında yeni bir bina inşa edilmesi planlanmıyor. Mevcut fabrika binasına gerekli makine ve ekipmanların yerleştirilmesi öngörülüyor.
YILDA 15 BİN TON ATIK PİL VE BATARYA İŞLENECEK
Tesiste toplam 30 personelin çalışması planlanıyor. Faaliyetin günde 8'er saatlik iki vardiya olmak üzere toplam 16 saat sürdürülmesi öngörülüyor.
Ayda 25, yılda 300 gün çalışması planlanan tesiste günlük 50 ton, yıllık ise 15 bin ton atık lityum iyon pil ve bataryanın işlenmesi hedefleniyor.
EN YAKIN KONUT 900 METRE MESAFEDE
Nihai ÇED raporundaki bilgilere göre tesis alanına en yakın konut, Tavşanlı Mahallesi yönünde ve kuş uçuşu yaklaşık 900 metre mesafede bulunuyor.
Raporda ayrıca Ballıkayalar Tabiat Parkı'nın tesise 1,6 kilometre, İzmit Körfezi'nin ise yaklaşık 2,6 kilometre uzaklıkta olduğu bilgisine yer veriliyor.
ATIK BATARYALARDAN DEĞERLİ METALLER GERİ KAZANILACAK
Tesiste elektrikli araçlar, elektronik cihazlar ve enerji depolama sistemlerinden kaynaklanan atık bataryaların fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilmesi planlanıyor.
Bu işlemler sonucunda bakır, alüminyum ve demirin yanı sıra nikel, kobalt, manganez ve lityum karbonat elde edilerek yeniden sanayiye kazandırılması hedefleniyor.
Atıkların öncelikle yurt içinden, ihtiyaç duyulması durumunda ise yurt dışından temin edilebileceği belirtiliyor.
YANGIN VE PATLAMA RİSKİ İÇİN ÖNLEMLER SIRALANDI
Nihai ÇED raporunda lityum iyon bataryaların depolanması sırasında oluşabilecek yangın ve patlama risklerine karşı alınması planlanan önlemlere de yer verildi.
Hasarlı bataryaların diğer bataryalardan ayrı tutulması, termal kamera ve gaz algılama sistemlerinin kurulması ve özel söndürme ekipmanlarının kullanılması planlanıyor.
Üretim sürecinde ortaya çıkacak tehlikeli atıkların ise lisanslı tesislere gönderilmesi öngörülüyor.
ÇED SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Proje için nihai ÇED raporu hazırlanmış olmasına rağmen süreç henüz tamamlanmadı.
Raporda, halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısının yapılmadığı, buna gerekçe olarak ÇED Yönetmeliği’nin 24. maddesinin gösterildiği belirtiliyor.
Kurum görüşleri kapsamında ise atık kabulü, yangın güvenliği ve proses sıvılarının yönetimi gibi konularda çeşitli açıklama ve düzenlemeler talep edildiği ifade ediliyor.



