Milyonlarca vatandaşın bütçesini doğrudan etkileyecek olan yeni yıl gelir güncellemelerinde kritik bir eşik daha aşıldı. Ekim ayına ait verilerin genel tabloya eklenmesiyle beraber, işçi ve esnaf statüsünden emekli olanların aylıklarına yansıyacak dört aylık fiyat artış farkı hesaplaması tamamlandı. Yılın son iki ayındaki piyasa hareketleri henüz bilinmese de, şimdiden hak edilen asgari artış oranı istatistiksel olarak belgelenmiş durumda.
OCAK 2027 EMEKLİ ZAMMI: 4 AYLIK ENFLASYON FARKI YÜZDE KAÇ OLDU?
Resmi kayıtlara göre tüketici fiyatları ekim ayında yüzde 2,58 oranında artış gösterdi. Söz konusu gelişmeyle birlikte yıllık fiyat enflasyonu yüzde 29,77 seviyesine çıkarken, temmuz ayından bu yana biriken dört aylık toplam fark yüzde 8,29 şeklinde tescillendi. Ortaya çıkan bu yüzde 8,29'luk oran, SGK ve Bağ-Kur dosyalarından maaş alanların bordrolarına şimdiden eklenen kesinleşmiş asgari zam miktarını temsil ediyor. Kesinleşmiş nihai zam oranı ise kasım ve aralık aylarına ait ölçümlerin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.
GÜNCEL KAZANÇ KADEMELERİNE GÖRE YENİ HESAPLAMALAR
Sadece dört aylık kesinleşen fark üzerinden yapılan projeksiyonlar, mevcut tutarların yeni yılda ulaşacağı taban seviyeleri gözler önüne seriyor. Sistemin matematiğine göre, an itibarıyla 23.552 TL kazancı olan bir kişinin hakkı şimdiden 25.504,46 TL seviyesine yükseldi. Aynı yüzde hesabı uygulandığında 25.000 TL alan bir yurttaşın aylığı 27.072,50 TL'ye çıkıyor. Maaşı 30.000 TL bandında seyredenler için yeni karşılık 32.487 TL olarak görünürken; 40.000 TL'lik tutarlar 43.316 TL'ye, 50.000 TL'lik gelirler 54.145 TL'ye, 60.000 TL düzeyindeki yüksek kazançlar ise 64.974 TL sınırına ulaşıyor.
KÖK MAAŞ DÜĞÜMÜ VE BAKANLIKTAN İLAVE İYİLEŞTİRME SÖZÜ
Mevzuatın yarattığı en büyük açmazlardan biri ise yine düşük gelir grubundaki kitleyi tehdit ediyor. Sistemin işleyiş kuralı gereği, hesaplanan yüzde 8,29'luk artış, kişinin bankadan çektiği paraya değil doğrudan kök aylığına eklenecek. Uygulanan bu zammın ardından ulaşılan rakam eğer 23.552 TL'lik mevcut taban güvencesinin altında kalmaya devam ederse, meclisten yeni bir yasa geçmediği sürece bu durumdaki vatandaşların net gelirinde hiçbir artış yaşanmayacak.
Ancak kabine üyelerinden gelen son mesajlar, taban aylık mağduriyetinin önüne geçileceğini ve enflasyon farkının üzerine refah payı eklenebileceğini gösteriyor. Konuya dair endişelere yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, vatandaşın alım gücünde yaşanan daralmanın bilincinde olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Emeklilerimizin yaşadığı ekonomik koşulların farkındayız ve refah seviyelerini yükseltmeye yönelik çalışmalarımızı, kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2027 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olması hedeflenen, mevcut yasal artışlara ilave, iyileştirmeleri de içeren bir çalışma yapıyoruz."





