Trendyol 1. Lig tüm heyecanıyla devam ediyor. Kocaelispor elde ettiği büyük avantajla liderliğini sürdürürken, Süper Lig’e çıkışında en büyük adayı. Hatta bazı kesimler tarafından çıktı gözüyle bakılıyor. Şehirde artık “Şampiyonluk turu ne zaman atılır?” sorusuna yanıtlar aranıyorken dün akşam yaşananlar canları sıktı.

Neler oldu dün akşam bi bakalım. İlk olarak uzun bir süre sonra 2 maç üst üste puan kaybeden bir Kocaelispor ile karşılaştık. Haftalardır gol yemeyen Kocaelispor, 4 hafta sonra gol yedi. Ama en önemlisi hakkı yenen bir Kocaelispor!

Mücadeleye dair yorumumu yaptıktan sonra hak yenmesi konusuna değineceğim. Çünkü asıl değinmek istediğim konu o.

Kocaelispor, Mendes’in yokluğunda beklenen ilk 11 ile Rivas’ın sol açık oynadığı orta saha üçlüsünün Samet-Vuko-Pedrinho olduğu bir şekilde sahaya çıktı. Cihat’ın Samet yerinde forma şansı bulacağını düşünüyordum ancak İsmet hoca eski öğrencisine şans verdi.

İlk 5 dakikada maça ambargo koyan bir Kocaelispor vardı. Ancak 5-35 arası daha dengeli, İstanbulspor’un da maça ortak olduğu bir maç izledik. Maçın ilk yarısının son 10 dakikasında Kocaelispor vitesi arttırdı ve kazandığı penaltıyla, Oğulcan’ın golüyle ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

Devre arası basın tribününde kiminle konuştuysam ikinci yarıda akan oyunda gol yada goller buluruz yorumunu aldım ki bende öyle düşünüyordum. Ancak öyle olmadı. Yine İstanbulspor’un oyuna ortak olduğu bir süreç izledik. Ki ikinci yarının topla oynama istatistiğinde %28-%72 İstanbulspor üstündü. (Maç geneli %44-%56 İstanbulspor üstün)

Maç genelinde geriden oyun kurma konusunda eksik kaldık. Özellikle sol kanattan ileriye top taşımadaki eksiklik Mendes’i arattı. Sol bekte Muharrem ise haftalar sonra zorunlu olarak ilk 11 oynamasına rağmen verilen şansı iyi değerlendirdi. Sağ bekte Ahmet Oğuz 1 hafta aranın ardından formasına kavuştuğu maçta yaptığı ezbere paslarla arada bir çıldırtsa da iyi performans çıkardı. Vukovic son haftalardaki yükselen formuna devam etti. Özellikle orta saha da kaptığı toplarla ileri taşıma konusunda iyiydi.

Maçın ikinci yarısının son bölümlerinde gol yemeyelim korkusuna girdim. Skor 1-0 ve bastıran bir rakip vardı. Ne yazık ki korkum gerçek oldu. Bana ve çoğu Kocaelisporlu’ya göre öncesinde faul olan bir pozisyonda İstanbulspor golü buldu. Golün pasını veren İstanbulsporlu Kristovski’nin, Caner Osmanpaşa’ya yaptığı hamlenin faul olduğunu düşünüyorum. Bu pozisyon VAR tarafında çok kısa incelendi. Ama gelelim asıl olaya…

90+4. Dakikada Kocaelispor serbest vuruş kazandı. Topun başına Ahmet Oğuz geçti. (Ki Ahmet Oğuz ne alaka dedim itiraf edeyim) Ahmet’in ceza sahasına kestiği topta Caner çevirdi Appindangoye tamamladı, Kocaeli Stadyumu’nda yine bir son dakika golü mutluluğu yaşandı. Ancak bu mutluluk 5 dakika sürdü. Uzun bir VAR incelemesi sonucunda gol VAR hakemi tarafından iptal edildi. Ama asıl fiyasko çizilen ofsayt(!) çizgisinde!

Çekilen çizgiye bakıldığında her şey nizami. Tabii eğer Kocaelispor’un forma rengi sarı olduysa gol iptali doğru (!). 99. Dakikaya kadar süren inceleme ne buldular da ofsayt verip golü iptal ettiler anlamış değilim.

Çekilen çizgi de ceza alanı çizgisine göre bakıldığında açılı duruyor diyenlerde var. Açıkçası her yönüyle çok tartışmalı ve genel görüşün skandal olduğu bir karar.

Kocaelispor’un 3 puanının son saniyelerde gittiğini söylemek çok yanlış olmaz. Evet oyun anlamında eksikler vardı. İyi oynamadık ancak bu durum giden 3 puan için itiraz etmeye engel değil.

Bir diğer değinmek istediğim konuda maçın VAR hakemi Bülent Birincioğlu…

Bülent Hoca dün dahil toplam 7 tane Kocaelispor maçında görev almış. Kocaelispor 1 galibiyet alabilmiş bu maçlarda. Hangi maçlar olduğunu aşağıda yazılı olarak bulabilirsiniz ki skandal maçlar var içlerinde.

Bu sezon

Kocaelispor 1-2 Manisa FK (VAR)

Gençlerbirliği 1-0 Kocaelispor (VAR)

Kocaelispor 1-0 Amed SF (VAR)

Kocaelispor 1-1 İstanbulspor (VAR)

Geçen sezon

Eyüpspor 2-0 Kocaelispor (VAR)

Manisa FK 2-1 Kocaelispor (AVAR)

Ümraniyespor 1-0 Kocaelispor (VAR)

 

Baktığınızda akla gelen elbet 1-2 tane skandal kararlı maç var. Misal Gençlerbirliği maçı. Ankara ekibinin bulduğu gol çok tartışılmıştı.

Kocaelispor yönetiminin bu konuya değinmesi ve gerekli itirazları yapması gerektiğini düşünüyorum.

Biraz uzattım kusura bakmayın. İçimi döktüğüm bir yazı oldu. Sözün özüne gelirsek…

Lig uzun bir maraton. Elbet takılmalar olacaktır. Ancak böyle göz göre böylesi hakem hatalarına susmak imkansız. İstanbulspor maçı geride kaldı. Milli araya kadar Ümraniyespor, Ankaragücü, Karagümrük maçları var. Bu maçları kayıpsız geçmemiz lazım. Kocaelispor benim tahminim ve ümidim Nisan ayında 16 yıl sonra Süper Lig’e döndüğünü ilan edecektir. Yeter ki bir ve beraber olalım, eleştirileri düzeyinde yapalım ve her maç yerimizi alalım.