Marmara Depremi'nin üzerinden geçen 27 yıla rağmen, Türkiye'deki konutların yaklaşık yarısı hâlâ finansal bir güvenceden yoksun durumda bulunuyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verileri, ülke genelindeki 11 milyon 700 bin 223 konutun poliçe altına alındığını ve sigortalılık oranının yüzde 58 seviyesinde kaldığını gösteriyor. Kuruluşundan bu yana 1397 hasar yapıcı depremle karşılaşan kurum, en yoğun ihbar dalgasıyla 653 bin 81 başvuru alarak 2023 yılında karşılaştı. Coğrafi bölgeler arasındaki risk algısı farklılıkları, poliçe yaptırma eğilimlerini doğrudan etkiliyor.
DEPREMDEN YETERİNCE DERS ALINMADI
En yüksek sigortalılık oranı yüzde 65 ile Marmara Bölgesi'nde kaydedilirken, bu bölgeyi sırasıyla yüzde 64 ile Doğu Anadolu ve yüzde 63 ile Güneydoğu Anadolu izliyor. Ege ile Akdeniz bölgeleri yüzde 59 oranıyla orta sıralarda yer alırken, İç Anadolu sakinleri yüzde 51 oranında poliçe yaptırmayı seçti. Karadeniz Bölgesi ise yüzde 45 ile en düşük sigortalılık oranına sahip alan olarak kayıtlara geçti. Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların ardından büyük bir operasyon yürüten yetkililer, 9 ayda 540 bin dosyayı inceleyerek hak sahiplerine toplam 39 milyar lira hasar ödemesi yaptı.
DASK Genel Sekreteri Balkır Demirkan, mevcut yüzde 58'lik seviyenin yeterli olmadığını ve yasal hedeflerinin yüzde 100 sigortalılık olduğunu açıkladı. Tam kapsayıcılığa ulaşana kadar çalışacaklarını bildiren Demirkan, sigorta havuzu büyüdükçe yurt dışından daha uygun maliyetli finansman temin edileceğini paylaştı.
İKLİM AFETLERİNİ KAPSAYACAK YENİ DÖNEM VE ZAS
Deprem sıklığının düşük olduğu illerde poliçe yenileme oranlarının gerilemesi üzerine, sel ve yangın gibi iklim kaynaklı afetleri de içine alacak Zorunlu Afet Sigortası (ZAS) için hazırlıklar hızlandırıldı. Önümüzdeki beş yıla ilişkin projeksiyonunu tamamlayan DASK, poliçe satışı ile hasar tespit süreçlerinde yapay zekayı etkin şekilde kullanmayı hedefliyor. Güncellenen fay haritalarıyla birlikte ülkedeki aktif fay sayısının 700'e çıktığını hatırlatan uzmanlar, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için poliçelerini her yıl düzenli olarak yenilemesi gerektiğini vurguladı.
Olası bir Marmara depremine karşı kurumun finansal kapasitesinin tamamen hazır olduğunu belirten Demirkan, teminat tutarlarının her ay enflasyon oranında güncellendiğini bildirdi. Finansal koruma kalkanının sürekli güçlendirilmesiyle, gelecekteki afetlerin ekonomik zararlarının en aza indirilmesi amaçlanıyor.





