Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Recep Sarıdoğan, Kocaeli TV’de yayınlanan Ajans 9 programında, Kartepe’de yapılması planlanan haddehane projesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Projeyi çevresel etkileri ve halkın tepkisi üzerinden ele alan Sarıdoğan, “Tasarruf tedbirleri açıklanan bir şehirde, bu kadar su tüketen bir tesisin halk yararına olduğunu kim iddia edebilir?” diyerek projeye sert çıktı.
“Genel merkezin değil, halkın sözü tutulmalı”
Programda yaptığı açıklamada Sarıdoğan, belediye başkanlarının halktan oy alıp, halkı değil genel merkezi memnun etmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
“Bir belediye başkanı halktan oy aldıysa, o zaman halkın dediğini yapmak mecburiyetindedir. Aksi halde genel merkezin adayı olmuş olursunuz, halkın değil,” diyen Sarıdoğan, haddehane projesinin halkın çıkarına olmadığını savundu.
Sarıdoğan, bu tür projelerin siyasi gelecek hesapları uğruna desteklenmesinin yanlış olduğunu vurgularken, “Gelecek dönem milletvekilliğini ya da belediye başkanlığını garantiye almak için genel merkeze çalışırsanız, halka ihanet etmiş olursunuz” dedi.
“Halka rağmen yapılan her proje sorun yaratır”
Recep Sarıdoğan, Kartepe’deki haddehane projesiyle ilgili çevresel kaygıları da gündeme taşıdı. Özellikle hava ve su kirliliği konularına dikkat çeken Sarıdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Gürültü kirliliği olmayacak diyorsunuz, çevreye zarar vermeyeceğiz diyorsunuz ama öte yandan böyle büyük sanayi yatırımlarını şehrin içine koyuyorsunuz. Halk bundan rahatsız. Madem ki halka rağmen bir şey yapılmayacağını söylüyorsunuz, o zaman bu projeden neden geri adım atmıyorsunuz?”
Ayrıca su tüketimiyle ilgili uyarıda bulunan Sarıdoğan, “Tasarruf tedbirlerinin konuşulduğu bir dönemde, ne kadar su harcanacağı belli olmayan bir haddehane ne kadar mantıklı?” diye sordu.
“Haddehane de, çöp tesisi de aynı mantıkla ilerliyor”
Sarıdoğan açıklamasının sonunda, sadece haddehane değil, bölgede gündeme gelen diğer çevreye duyarlı projelerde de aynı anlayışın tekrarlandığını dile getirdi:
“Bu mesele sadece haddehane meselesi değil. Çöp tesisi meselesi de aynı şekilde halkın bilgisi ve onayı olmadan ilerliyor. Projeler halkla birlikte şekillenmeli, masa başında değil.”
