Eğitim Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Metin Temel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünde öğrencileri hedef alan silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Sabah saatlerinde meydana gelen saldırıda 11 öğrencinin yaralandığını belirten Temel, okullarda giderek artan şiddet olaylarının münferit vakalar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Temel, öğrencilerin yaşam hakkını tehdit eden saldırıların eğitim sistemindeki yapısal sorunlar, toplumsal şiddet ortamı ve güvenlik konusunda yaşanan ihmallerle birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.

“MEB Şekilci Düzenlemelerden Vazgeçmeli”

Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitim politikalarını da eleştiren Metin Temel, Bakanlığın “önlük” ve öğretmenlerin giyim kuşamı gibi konular yerine öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin can güvenliğine odaklanması gerektiğini savundu.
Temel, okullarda öğrencilerin saldırıların hedefi olduğunu ve eğitim emekçilerinin her gün şiddet riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, “güvenli okul, güvenli gelecek” anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

PDR ve Sosyal Hizmet Uzmanları Güçlendirilmeli

Okullarda şiddetin yalnızca güvenlik tedbirleriyle önlenemeyeceğini ifade eden Temel, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) hizmetleri ile sosyal hizmet mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Okullarda psikolojik danışman, rehber öğretmen ve sosyal hizmet uzmanlarının görevlendirilmesinde her okulun bulunduğu çevrenin sosyo-ekonomik koşullarının, öğrencilerin ihtiyaçlarının ve somut risklerin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Temel, eğitim ortamlarında yaşanan sorunlara yalnızca polisiye yöntemlerle yaklaşılması yerine önleyici, koruyucu, pedagojik ve sosyal destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Her Öğrenci İçin Ücretsiz Yemek Hakkı Güvence Altına Alınmalı”

Açıklamasında çocuk yoksulluğuna da dikkat çeken Metin Temel, ekonomik sorunların öğrencilerin eğitim hayatından bağımsız düşünülemeyeceğini söyledi.

Tüm öğrencilerin ücretsiz, sağlıklı ve nitelikli bir öğün yemek hakkından yararlanması gerektiğini belirten Temel, ücretsiz yemek uygulamasının bütün öğrencileri kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.
Temiz içme suyu, sağlıklı beslenme ve temel hijyen koşullarının da kamusal sorumluluk kapsamında ele alınması gerektiğini ifade eden Temel, çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı ortamlarda şiddetin yalnızca güvenlik tedbirleriyle önlenemeyeceğini söyledi.
Kalabalık Sınıflar Azaltılmalı
Eğitim sisteminin önemli sorunlarından biri olan kalabalık sınıflara da dikkat çeken Temel, sınıf mevcutlarının azaltılması gerektiğini belirtti.

Öğrenciler ve eğitim emekçileri açısından daha sağlıklı ve güvenli eğitim ortamlarının oluşturulması gerektiğini ifade eden Temel, müfredatın yalnızca sınav odaklı bir anlayıştan çıkarılmasını istedi.
Temel; öfke kontrolü, akran zorbalığıyla mücadele, çatışma çözme, empati ve iletişim becerilerinin yanı sıra kültür, sanat ve spor faaliyetlerinin eğitim sürecinde daha güçlü biçimde yer alması gerektiğini vurguladı.

Her Okul İçin “Şiddeti Önleme Eylem Planı” Önerisi

Metin Temel, okullarda şiddetin önlenmesi amacıyla öğrenciler, öğretmenler, veliler ve okul yönetimlerinin katılımıyla “Okul Güvenliği ve Şiddeti Önleme Eylem Planları” hazırlanması gerektiğini belirtti.

Her okulun kendi koşullarına göre risklerinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Temel, şiddet ve akran zorbalığı vakalarının erken tespit edilmesini sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasını istedi.

Okul çevrelerinde aydınlatma ve ulaşım düzenlemelerinin yapılması, okul giriş ve çıkışlarında öğrencilerin güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı ilgili kamu kurumlarıyla koordineli önlemler alınması gerektiğini de ifade etti.

Öğretmenler Şiddet Karşısında Yalnız Bırakılmamalı

Eğitim emekçilerinin maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik şiddet vakalarının etkin biçimde izlenmesi gerektiğini belirten Temel, gerekli hukuki ve idari mekanizmaların işletilmesi çağrısında bulundu.

Okul yönetimlerinin şiddet olaylarının üzerini örten değil, şiddeti erken fark eden ve önleyen bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini söyleyen Temel, öğrencilerin akran zorbalığı, tehdit, dışlanma ve şiddet vakalarını güvenli şekilde bildirebilecekleri erişilebilir mekanizmaların oluşturulmasını istedi.

Öğretmenlere de şiddeti erken fark etme, akran zorbalığına müdahale ve kriz yönetimi konusunda düzenli mesleki destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

“Çocuklarımızın Yaşam Hakkı Ertelenemez”

Eğitim Sen Kocaeli 1 No’lu Şube Başkanı Metin Temel, Millî Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulunarak öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin can güvenliğinin sağlandığı, yoksulluğun çocukların eğitim hakkını engellemediği ve ücretsiz sağlıklı beslenmenin güvence altına alındığı bir okul ortamının oluşturulmasını istedi.

Temel, bunun için yeterli sayıda eğitim emekçisinin istihdam edilmesi, PDR ve sosyal hizmet mekanizmalarının güçlendirilmesi, kalabalık sınıfların azaltılması, ücretsiz yemek hakkının hayata geçirilmesi ve okul ile okul çevrelerinde gerekli güvenlik ve ulaşım tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtti.

Açıklamasında şiddet yaşandıktan sonra müdahale eden değil, şiddeti ortaya çıkmadan önce önleyen bir eğitim politikasının uygulanması gerektiğini vurgulayan Metin Temel, sözlerini şu çağrıyla tamamladı:
“Çocuklarımızın yaşam hakkı ertelenemez! Güvenli okul, güvenli gelecek için somut adımlar hemen atılmalıdır!”

I M G 20260923 W A0053I M G 20260923 W A0051

Muhabir: Metehan Şanlı