Denetimsizlik ve Kaçak Düzen Can Almıştı

Dilovası'ndaki korkunç olay 8 Kasım 2025 tarihinde patlak vermişti. Kimyasal maddelerin yer aldığı, ruhsatsız ve tamamen yasa dışı işletilen bir parfüm atölyesinde çıkan ani yangın ve ardından yaşanan patlamada adeta bir can pazarı yaşanmış; 6’sı kadın, 3’ü reşit olmayan çocuk olmak üzere 7 kişi feci şekilde yaşamını yitirmiş, 6 işçi ise ağır yaralanmıştı. Faciadan sonra hazırlanan teknik bilirkişi raporları durumun vehametini gözler önüne serdi. Atölyede;

Acil çıkış kapısının, havalandırma sisteminin ve otomatik yangın söndürme tertibatının bulunmadığı,

En acısı ise bir yangın merdiveninin “maliyet yüksek” gerekçesiyle şirket sahipleri tarafından yaptırılmadığı tanık ifadeleriyle dosyaya girdi. Aileler ayrıca, bölgedeki zabıta denetimlerinin yetersiz kaldığını ve bazı yerel görevlilerin işletmeyle usulsüz samimi ilişkiler kurduğunu iddia ediyor.

16 Sanık "Olası Kastla Öldürme" Suçundan Kürsüde

Gebze 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dev davanın ikinci duruşması, güvenlik ve lojistik gerekçelerle 20 Mayıs 2026 Çarşamba (yarın) saat 10.00’da Kandıra Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi içerisindeki duruşma salonunda gerçekleştirilecek. Davanın sanık profilindeki hukuki durum ise şöyle listeleniyor:

Toplam 16 sanık yargılanıyor. Bu isimler arasında kaçak işletmenin arkasındaki ana aktörler olan Oransal kardeşler ve onlarla bağlantılı isimler yer alıyor.

Sanıklardan 8'i şu an cezaevinde tutuklu bulunurken, olay sonrası izini kaybettiren 2 sanık ise hala firari olarak aranıyor.

Kocaeli’de elektrik kesintisi alarmı: 3 gün boyunca bu ilçeler karanlıkta kalacak
Kocaeli’de elektrik kesintisi alarmı: 3 gün boyunca bu ilçeler karanlıkta kalacak
İçeriği Görüntüle

Cumhuriyet Savcılığı, sanıkların basit bir taksirle değil, tüm bu ölümcül riskleri bilerek ve göze alarak merdiven yaptırmadıkları gerekçesiyle “olası kastla öldürme” suçundan cezalandırılmalarını talep ediyor.

"Bu Bir Kaza Değil Katliamdır; Kamu Görevlileri de Yargılansın"

Yarın sabah erken saatlerden itibaren Kandıra Cezaevi önünde toplanacak olan Dilovası İşçi Katliamı Aileleri, sivil toplum kuruluşları ve işçi sendikaları ortak bir deklarasyon yayınladı. Sadece şirket sahiplerinin cezalandırılmasının vicdanları rahatlatmayacağını belirten aileler; "Bu bir kaza ya da kader değil, göz göre göre gelen bir katliamdır. Merdiven yapmayanların arkasında, o kaçak ve sigortasız çocuk işçi çalıştıran illegal deliğe göz yuman, rüşvet iddialarına adı karışan, denetim görevini yapmayan kamu görevlileri de sanık sandalyesine oturmalıdır" diyerek davanın genişletilmesini talep ediyor. Tüm Kocaeli barosuna ve adalet savunucularına yarın saat 10.00'da Kandıra'da tek ses olma çağrısı yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi