Şiviloğlu; Filistin, Kıbrıs Türkleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Avrupa güvenliği konusunda verilen mesajlara dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Filistin’den Kıbrıs meselesine, küresel güvenlik sisteminden Avrupa’nın güvenliğine kadar birçok başlıkta mesajlar verdi. Erdoğan, mevcut BM sistemine yönelik eleştirilerini dile getirirken “Dünya 5’ten büyüktür” tezini de yineledi.
Erdoğan’ın konuşmasının ardından değerlendirmede bulunan AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM kürsüsünden Türkiye’nin yanı sıra Türk dünyası, Kıbrıs Türkleri ve Filistinlilerin taleplerini de uluslararası kamuoyunun gündemine taşıdığını ifade etti. Şiviloğlu’nun MKYK Üyeliği AK Parti’nin güncel yönetim listesinde de yer alıyor.
ŞİVİLOĞLU: “DÜNYA BİRKAÇ ÜLKENİN KARARINDAN İBARET DEĞİLDİR”
Şiviloğlu, Erdoğan’ın uzun süredir dile getirdiği “Dünya 5’ten büyüktür” sözlerine dikkat çekerek, mevcut uluslararası sistemin daha adil bir yapıya kavuşması gerektiğini savundu.
Şiviloğlu, “Çünkü dünya birkaç ülkenin kararından ibaret değildir. Çünkü adalet, güçlü olanın değil haklının yanında olmaktır. Çünkü uluslararası hukuk, güçlüye başka, zayıfa başka uygulanamaz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan da BM konuşmasında 190’dan fazla ülkenin iradesinin beş ülkenin kararlarına bağlı olduğu mevcut yapıyı eleştirerek BM Güvenlik Konseyi’nde reform çağrısını yineledi.
KIBRIS TÜRKLERİ İÇİN YAPILAN ÇAĞRIYA DİKKAT ÇEKTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs Türklerine ilişkin mesajlarını da değerlendiren Şiviloğlu, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne yönelik vurgunun önemli olduğunu belirtti.
Şiviloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası topluma yönelik Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıma çağrısını hatırlatarak, bunun Kıbrıs Türklerinin taleplerinin BM kürsüsünden yeniden gündeme getirilmesi anlamına geldiğini ifade etti.
Erdoğan’ın BM konuşmasında uluslararası topluma KKTC’yi tanıma ve Kıbrıs Türkleriyle siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkiler kurma çağrısında bulunduğu bildirildi.
FİLİSTİN MESAJLARINI ÖNE ÇIKARDI
Şiviloğlu’nun değerlendirmesinde öne çıkan bir diğer konu ise Filistin oldu. Türkiye’nin Filistin konusundaki tutumuna işaret eden Şiviloğlu, Erdoğan’ın Gazze’de yaşananlara ilişkin açıklamalarının uluslararası kamuoyuna yönelik güçlü bir mesaj taşıdığını savundu.
Şiviloğlu, Türkiye’nin Filistin halkının yanında durmaya devam edeceğini belirterek Erdoğan’ın konuşmasındaki haksızlık ve zulüm karşısında sessiz kalınmaması yönündeki ifadelerine dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM konuşmasında Filistin meselesine geniş yer verdiği ve Filistin Devleti’nin tanınması yönündeki çağrılarını sürdürdüğü resmi açıklamalara da yansıdı.
“TÜRKİYE AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİNDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ”
Şiviloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa güvenliğine ilişkin mesajlarını da değerlendirdi. Türkiye’nin Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerde aktif rol üstlendiğini belirten Şiviloğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın güvenlik mimarisinin dışında düşünülemeyeceğini ifade etti.
Erdoğan da BM’deki konuşmasında Avrupa’nın Türkiye’yi dışarıda bırakarak istikrarlı bir güvenlik mimarisi oluşturamayacağı yönündeki görüşünü dile getirdi.
ŞİVİLOĞLU: “TÜRKİYE’NİN DÜNYAYA SÖYLEYECEK SÖZÜ VAR”
Açıklamasının sonunda Erdoğan’ın BM’de verdiği mesajları “Türkiye Yüzyılı” hedefleri kapsamında değerlendiren Şiviloğlu, Türkiye’nin uluslararası alandaki etkinliğinin arttığını savundu.
Şiviloğlu, “Bugün bir kez daha gördük: Türkiye’nin dünyaya söyleyecek sözü var. Türkiye’nin güçlü bir iradesi var. Türkiye’nin güçlü bir liderliği var” ifadelerini kullandı.
Şiviloğlu açıklamasını, “Dünya 5’ten büyüktür. Güçlü Türkiye, adil dünya” sözleriyle tamamladı.




