Evet her kurban bayramında aynı konu gündeme gelir. Gıda güvenliğinin konuşulduğu, tartışıldığı, zehirlenmelerin hatta zehirlenmeler nedeniyle ölümlerin arttığı bu günlerde etlerin saklanması hususu da çok büyük önem arz ediyor.
Etlerin güvenli şekilde muhafaza edilmesi halk arasında yayılması muhtemel hastalıkların da önüne geçer.
Uzmanların bu konudaki uyarılarını mutlaka dikkate almamız gerekiyor.
Kurban bayramında erlerin uygun koşullarda kesilip saklanması gerekiyor.
Hijyen ve uzmanlık tam olarak bu noktada devreye giriyor.
Peki uygun koşullar diyoruz ama hangi noktalar on plana çıkıyor.
İlk olarak etler kesilir kesilmez biraz dışarıda tutulmamalı hemen buzdolabına koyulmamalı
Etin dışarıda açık havada dinlendirilmesi gerekiyor.
Uzmanlar öncelikle bu konuda uyarıyor.
Dinlenme suresinin 5-6 saat olması gerektiğini söyleyen uzmanlar etlerin dışarıda ama serin bir yerde tutulması gerektiğinin altını çiziyor.
Etlerin sineklerden de uzak tutulması ve korunması gerekiyor.
Uzmanlar böylece etin kullanım süresinin de uzayacağını belirtiyor.
Kıyma haline getirelen etlerin dondurucuya koyulmadıysa aynı gün tüketilmesi gerekiyor.
Derin dondurucuda saklama süreci ise 6 ile 12 ay arasında değişiklik gösterebiliyor.
Etlerin çözüldükten sonra hemen tüketilmesi gerekiyor.
Bütün bu kurallara uyarmak zehirlenme riski de azalır.