Gebze, İzmit ve Darıca gibi kalabalık ilçelerde fabrikalarda alın teri döken, vardiyalı çalışarak ailesine bakmaya çalışan işçi sınıfı, bankaların açıkladığı güncel konut kredisi kâr payı ve faiz oranlarıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Barınma sorununu çözmek için 120 ay vadeli kredi kullanmayı planlayan Kocaeli halkı, açıklanan ağır taksit tabloları karşısında geri adım atmak zorunda kalıyor.
Bankaların Nisan Rekabeti ve Kabaran Kredi Borçları
Kocaeli sınırları içerisinde sıradan bir apartman dairesini almak üzere 1.000.000 TL tutarında banka kredisi çekecek bir vatandaşı, on yıl sürecek devasa bir borç sarmalı bekliyor. Şu anki banka listelerine göre en uygun maliyet yüzde 2,49 faiz oranıyla QNB tarafından sunuluyor; bu planda işçinin cebinden her ay 26.273 TL çıkması gerekiyor ve 10 yılın sonunda toplam maliyet 3.169.109 TL'yi buluyor. Ziraat Katılım yüzde 2,59 oranla aylık 27.135 TL kâr paylı taksit istiyor. Bir başka kamu bankasının oranı yüzde 2,64 (aylık 27.610 TL) olarak belirlenirken, Akbank'tan kredi kullanmanın faizi yüzde 2,79 (aylık 28.966 TL) olarak hesaplanıyor. Tablodaki en ağır yükümlülük ise yüzde 3,19'luk oranıyla aylık 32.748 TL ödeme isteyen Ziraat Bankası'nda toplanıyor; burada bir milyonluk borç toplamda 3.945.000 TL olarak geri tahsil ediliyor.

BDDK Mevzuatı ve Kocaelili Tüketicinin Peşinat Çıkmazı
Yüksek aylık ödemelerin yarattığı yıkımın yanı sıra, Kocaeli'deki ev alıcılarının karşısına çıkan bir diğer devasa duvar da BDDK'nın uyguladığı kısıtlayıcı ekspertiz kurallarıdır. Güncel 2026 mevzuatına istinaden, satın alınacak olan evin resmi ekspertiz değeri 5 milyon lirayı aşmıyorsa ve konut A veya B sınıfı enerji belgesine sahipse, yasal limitler gereği evin değerinin en fazla yüzde doksanlık kısmına kredi çıkıyor. Enerji sınıfı zayıf veya ikinci el binalarda bu destek çok daha düşük seviyede kalıyor. Bu acı tablo, Kocaeli'de bir milyon liralık krediyle ev almak isteyen bir işçinin, aylar öncesinden hatırı sayılır bir nakit peşinatı bir kenara koymuş olmasını şart koşuyor.
Fabrika İşçisinin Gözü "İlk Evim" Müjdesinde
Faiz ortalamalarının yüzde 2,65 seviyelerinde gezindiği bu finansal iklimde, Kocaeli'de bir üretim hattında çalışan dar gelirli bir vatandaşın aylık asgari 26 bin liralık taksiti ödeyerek ev sahibi olması tamamen imkansız bir senaryo. Sanayi kentindeki kiracıların tek tutunduğu dal, aylardır yolları gözlenen ve yüzde 1,20 faizle kullandırılacağı belirtilen "İlk Evim" sosyal kredi kampanyası. Resmi bir başlangıç tarihi açıklanmasa da, piyasa uzmanları ve ekonomi analistleri, 2026 yılının ikinci yarısında dar gelirli işçi sınıfına yönelik bu düşük faizli hayat öpücüğünün devreye sokulmasını bekliyor.





