Gazeteci ve yazar Barış Terkoğlu, yayımladığı bir haber nedeniyle 25 Aralık 2025 tarihinde sabah saatlerinde gözaltına alındı. Terkoğlu’nun, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldüğü öğrenildi. Gözaltı gerekçesi, Onlar TV’de yayınlanan bir haber videosunda dile getirdiği iddialar olarak belirtildi.
İlk açıklama ise meslektaşı ve dostu olan Barış Pehlivan’dan geldi. Pehlivan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Yazıklar olsun! Dostum, gazeteci Barış Terkoğlu gözaltına alındı. Gerekçe, dün akşam Onlar’da yayınlanan haber videosu. Kirli kamu görevlilerini gözaltına almak ve soruşturmak yerine, onları deşifre eden ve temiz bir toplum için çalışan gazetecileri susturmak istiyorlar. Bunu da başsavcılık, bizzat kendi doğruladığı bir haber üzerinden yapıyor.”
Pehlivan, paylaşımında Terkoğlu’nun “gerçeği anlatmaktan vazgeçmeyeceğini” vurguladı.
Gözaltı gerekçesi: Savcı iddiası ve “Kütüphane” operasyonu
Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınmasına neden olan haber, Onlar TV platformunda yayınlanan özel bir dosya. Videoda Terkoğlu, İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak, “Kütüphane” adı verilen bir mekâna yapılan geçmiş operasyonları ve bu sırada yaşanan çarpıcı bir olayı kamuoyuyla paylaşıyor.
Haberdeki en dikkat çekici bölüm ise şu iddia:
“Polis ekipleri bir operasyon sırasında kimlik kontrolü yaparken bir kişi, kimliğini göstermeyeceğini ve aranmayacağını söylüyor. Gerekçesi sorulduğunda ise kimliğini çıkararak ‘savcı’ olduğunu beyan ediyor.”
Terkoğlu, bu olayın ardından ilgili savcı hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) disiplin soruşturması başvurusu yapıldığını da öne sürdü.
Tepkiler büyüyor: Gazetecilik mi, hedef gösterme mi?
Barış Terkoğlu’nun gözaltına alınması basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleği açısından tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Gözaltı kararı, gazetecilerin kamu yararına haber yapma sorumluluğu ile yargı kurumları arasındaki hassas dengeyi sorgulatan bir adım olarak değerlendiriliyor.
Basın meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının da konuya dair açıklama yapması bekleniyor.
Barış Terkoğlu Kimdir? Gözaltı ve Yargılanma Süreçleriyle Gündemdeki Gazeteci
Gazeteci ve yazar Barış Terkoğlu, araştırmacı kimliği, cesur haberciliği ve sık sık yargılamalara konu olan açıklamalarıyla Türkiye basın tarihinde dikkat çeken isimlerden biri olarak öne çıkıyor.
Barış Terkoğlu kimdir?
Barış Terkoğlu, 13 Ekim 1980 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde, Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler alanında tamamladı.
Meslek hayatında, CNN Türk’te yayınlanan “Oradaydım” belgesel programında araştırmacı olarak yer aldı. 2008 yılından itibaren OdaTV’de, 2018’den itibaren ise Cumhuriyet Gazetesi’nde köşe yazarı olarak görev yaptı.
Bugün ise Halk TV'de yayımlanan “Sözüm Var” programında Şirin Payzın ve Emin Çapa’yla birlikte yorumculuk yapmakta; ayrıca gazeteci Barış Pehlivan ile birlikte YouTube'da “B Yüzü” kanalını yürütmekte. 2025 yılında kurulan Onlar TV ekibinin de aktif bir üyesi olarak dijital yayıncılık faaliyetlerine devam ediyor.
Terkoğlu’nun gözaltı ve yargı süreçleri
Barış Terkoğlu’nun gazetecilik kariyeri, birçok önemli haber ve ifşaatın yanı sıra, adli süreçlerle de şekillendi. İşte öne çıkan bazı davaları:
OdaTV Davası (2011–2012)
14 Şubat 2011’de OdaTV’ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı. 19 ay boyunca Silivri Cezaevinde kaldı. Terkoğlu, dijital belgelerin bilgisayar korsanları tarafından yüklendiğini öne sürdü. Yargılamada, belgelerin sahte olduğu akademik raporlarla da desteklendi. 14 Eylül 2012’de tahliye edildi.
MİT haberi davası (2020)
Libya’da hayatını kaybeden bir MİT mensubunun kimliğinin haberleştirilmesi nedeniyle 5 Mart 2020’de tutuklandı. 24 Haziran 2020’deki ilk duruşmada tahliye oldu. Ancak davada diğer isimlerle birlikte "istihbarat faaliyetine ilişkin bilgileri ifşa etmek" suçlamasından mahkûmiyet aldı, fakat cezası tutukluluk süresi nedeniyle infaz edilmedi.
2024 Yargılaması
Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in şikâyeti üzerine, “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandı. 2 Mayıs 2024’te 2 yıl hapis cezası aldı.
2025: Onlar TV'de yayınlanan haber sonrası gözaltı
Barış Terkoğlu, son olarak 2025 yılının Aralık ayında, Onlar TV’de yayınladığı bir haber videosu nedeniyle gözaltına alındı. Videoda, “Kütüphane” adlı bir mekânda geçmişte yapılan polis operasyonlarında bir savcının kimlik kontrolünde yer aldığını ve aranmayı reddettiğini iddia etti.
Haberi, İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak aktaran Terkoğlu, aynı zamanda bu savcı hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na disiplin bildirimi yapıldığını da belirtti.
Meslektaşı Barış Pehlivan, gözaltıya tepki göstererek bunun gazeteciliğe yönelik bir sindirme operasyonu olduğunu vurguladı.
Barış Terkoğlu'nun gazetecilik anlayışı
Terkoğlu, mesleki yaşamı boyunca sorgulayıcı, belgeli ve araştırmacı gazetecilik çizgisiyle tanındı. Türkiye’de yargı, güvenlik bürokrasisi ve siyaset alanında açıkladığı bilgilerle sık sık tartışmaların merkezinde yer aldı.
Aynı zamanda basın özgürlüğü savunuculuğuyla da öne çıkan Terkoğlu, her dönem güçlü kurumları eleştirme cesaretiyle dikkat çekti.





