Gübretaş Grevi Kararlılıkla Sürüyor
Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında 240 işçi, Petrol-İş Sendikası öncülüğünde başlattıkları grevin 89. gününü geride bıraktı. Ocak ayından bu yana süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin yüzde 30, ardından yüzde 33 zam teklif etmesi işçiler tarafından kabul edilmedi. Sendika, yüzde 95 zam talebinde ısrarcı. İşçiler, 3 Temmuz’dan bu yana sürdürdükleri grevde “insanca yaşamaya yetecek ücret” talep ediyor.
Uluslararası ve Siyasi Dayanışma Büyüyor
Gübretaş işçilerinin grevi yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da destek buldu. Daha önce Romanya’daki petrol-kimya işçileri ve Avusturya’daki metal iş sendikaları grev alanına gelerek dayanışma mesajı vermişti.
Son olarak, geçtiğimiz günlerde TBMM Çevre Komisyonu üyesi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, grev alanını ziyaret ederek işçilere destek vermişti. Demir: ”Gübretaş'ta 87 gündür devam eden grev nedeniyle işçi arkadaşlarımızı ziyaret ettim. Sendika başkanı Nesime Yetişoğlu ve grevde olan emekçi kardeşlerimizin en kısa sürede haklarını alarak üretime başlamalarını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Nesimi Yetişoğlu: “Masaya Gelin, Bu Süreci Bitirelim”
Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu, işveren tarafını bir kez daha masaya davet ederek şunları söyledi: “Gübretaş işçisi alın terinin karşılığını almak istiyor. Bizler masada görüşmeye hazırız. Eğer masaya gelmiyorsanız bilin ki Gübretaş işçisi her şeye hazır. Bu işletme için gece gündüz emek veriyoruz. İlçemize, ilimize zarar gelmesin diye canla başla çalışıyoruz. İnsanca yaşayacak ücret alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İşçiler, Tarım Kredi Holding’in Kamu Çerçeve Protokolü’nü bahane ederek süreci tıkadığını savunuyor. Gübretaş yönetiminin işine geldiğinde özel sektör, işine geldiğinde kamu işletmesi gibi davrandığını belirten işçiler, grev ateşini talepler karşılanana kadar söndürmeyeceklerini söylüyor. “Gübretaş vatandır!” pankartıyla mücadelelerini sürdüren işçiler, Türkiye işçi hareketinde ses getiren bir direnişe imza atıyor."
Nesimi Yetişoğlu Kimdir?
Petrol-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu, sendikal hareket içerisinde aktif bir isimdir. Şube genel kurulunda Nesimi Yetişoğlu ile Yunus Emre Özdil başkanlık için yarıştı, kazanan Yetişoğlu oldu. Göreve geldiğinden bu yana özellikle Gübretaş işçilerinin mücadelesinde ön safta yer aldı. İşveren ile müzakereleri yürütmek ve işçilerin taleplerini kamuoyuna aktarmak konusunda etkin rol üstlendi. Sendikal vizyonunu, “Biz Gübretaş’ı da Gübretaş emekçisini de geleceğe taşımak istiyoruz” sözleriyle ifade ediyor.
Grevde Son Durum
83. gün: İşverenin yüzde 33’lük zam teklifi sendika tarafından reddedildi.
85. gün: Avusturya Metal İş Sendikası temsilcileri işçilere destek verdi.
Son 2 gün: Grev kararlılıkla devam ediyor.
Grev sloganı: “Yaşanabilir ücret olmadan grev ateşi sönmeyecek.”
Grev sloganı: “Yaşanabilir ücret olmadan grev ateşi sönmeyecek.”