Demokratik Sol Parti (DSP) Kocaeli İl Başkanı Halim Dedeoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’da inşa etmeyi planladığı Biyokurutma Teknolojili Entegre Atık Tesisi hakkında konuştu. Tesisin çevreye zarar vereceği yönündeki eleştirilere karşı çıkan Dedeoğlu, Başkan Tahir Büyükakın’dan projeyi bizzat dinlediğini ve endişe yaratacak bir durum olmadığını söyledi.
“Yaklaşık 40 dakika boyunca projeyi detaylarıyla anlattı. Tesiste yakma yok, gömme yok. Atıklar belli bir sistemle geri dönüştürülecek. Eğer bu iki unsur yoksa çevreye zarardan söz edilemez. Bu durumda tesis neden yapılmasın?”
“Siyasi değil çevresel bakılmalı”
Tesise yönelik itirazların çoğunun siyasi motivasyon taşıdığını savunan Halim Dedeoğlu, bazı çevrelerin yapılan her projeye önyargıyla yaklaştığını ifade etti. Özellikle İzmit Belediye Meclisi’nden gelen eleştirilerin samimiyetten uzak olduğunu vurgulayan Dedeoğlu, “Kandıra’ya 10 kilometre mesafedeki OSB’ler konusunda sessiz kalanlar, şimdi çevre savunuculuğu yapıyor” dedi.
“Yapılan işe değil, kimin yaptığına bakılıyor. Bu yaklaşım doğru değil. Kentin yararına olan her projeye, partiler üstü bir anlayışla destek verilmesi gerekiyor.”
“Kocaeli’ye en az üç tesis lazım”
Çevre ve atık yönetimi konusunu bütüncül bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirten Dedeoğlu, yalnızca Kandıra değil, Kocaeli’nin tamamı için benzer tesislerin gerekli olduğunu savundu.
“Darıca, Gebze ve Dilovası için bir tesis, Gölcük, Karamürsel, Kartepe ve Başiskele için bir tesis, Körfez, Derince, İzmit ve Kandıra için de bir tesis yapılmalı. Aksi halde bu kentte atık sorunu büyür.”
Ayrıca geri dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Dedeoğlu, “Ayrıştırılan atıklar yeniden aynı kamyona dökülüyor. Bu da halkın güvenini sarsıyor. Sistem bir bütün olarak iyileştirilmeli” dedi.
“Körfez temizleniyor, deniz canlanıyor”
Dedeoğlu, çevre projeleri arasında Körfez’de yapılan dip çamuru temizliğini de önemseyerek, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, Marmara’ya kıyısı olan tüm illerin sorunu. Körfez temizlenirse Marmara’nın genel ekosistemi de canlanır” ifadelerini kullandı.
Kent genelinde yürütülen ulaşım ve altyapı yatırımlarına da değinen DSP İl Başkanı, tramvay, metro ve teleferik projelerini örnek göstererek, “Bu kent için çalışan bir Büyükşehir Belediye Başkanı var. İleriyi gören, çözüm odaklı bir anlayışı destekliyoruz” dedi.
“Kavga değil, uzlaşı zamanı”
İzmit’te yaşanan siyasi tartışmaların projeleri gölgelediğini belirten Halim Dedeoğlu, “Sürekli kavga ederek bir yere varılamaz. 1980 öncesini yaşadık, o dönemin dili bugüne taşınmamalı. Ortak akıl ve uzlaşıyla bu kent daha yaşanabilir hale gelir” diyerek siyasetçilere çağrıda bulundu.




