8 Tutuklu Sanıktan 3'üne Tahliye Kararı Çıktı
Dilovası'ndaki kozmetik imalathanesinde çıkan ve 7 işçiye mezar olan yangın faciasının ardından başlatılan adli yargılamada kritik bir viraj geride kaldı. İki gün boyunca süren yoğun ve gergin duruşmaların ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı.
Mahkeme, davanın seyrini değiştirecek bir hamleyle tutuklu bulunan 8 sanıktan 3'ünün tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine hükmetti. Bu karar, adliye önünde adalet nöbeti tutan ailelerin tepkisine yol açtı.
Aileleri İsyan Ettiren 3 Sanık ve Tahliye Gerekçeleri
Acılı aileler yaptıkları yazılı açıklamada, tahliye edilen sanıkların facianın meydana gelmesindeki en büyük yapı taşları olduğunu iddia ederek mahkemenin ara kararlarını tek tek deşifre etti:
Mülk Sahibi Güven Demirbaş: Katliamın yaşandığı kaçak binayı inşa eden ve imar kirliliği suçundan daha önce ceza almasına rağmen binayı yıkmayıp Ravive Kozmetik’e kiralayan isim. Aileler, "Hakkında yıkım kararı olan kaçak bir yapıyı kiraya vererek 7 işçinin tabutunu inşa eden bu kişi, her gün o binanın önünden geçmesine rağmen hiçbir önlem alınmadığını bile bile ölümlere göz yummuştur" diyerek tahliyeye tepki gösterdi.
OSGB Mesul Müdürü Ünal Aslan: İşyerinin İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) denetimlerinden sorumlu olan Küresel OSGB firmasının mesul müdürü. Aileler, firmanın görevini layığıyla yapmadığını, işverenin denetim direncini bakanlığa rapor etmeyerek faciaya zemin hazırladığını savunuyor. Firmanın sahibi Ümit Çelik'in ise hâlâ firari olduğu hatırlatıldı.
Şirket Ortağı Aleyna Oransal: Ravive Kozmetik ile organik bağı bulunan Lykke Kozmetik'in ortağı ve imalathanenin yönetsel süreçlerinde aktif olan Aleyna Oransal, hamileliği gerekçe gösterilerek ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Aileler bu durumu, "Yoksul kadınlara yapılmayan ayrıcalıklar zenginlere sağlanıyor, yargının sınıfsallığı ortaya çıktı" sözleriyle eleştirdi.
"Kamu Görevlilerine Cezasızlık Zırhı Örülüyor"
Davanın sivil ayaklarının tahliye edilmesinin, ilerleyen süreçte zincirleme bir cezasızlık doğuracağını iddia eden işçi aileleri, bu kararların arkasında stratejik bir hedef olduğunu öne sürdü.
"Bu Kararı Asla Kabul Etmeyeceğiz!" "Kaçak binayı yapanların ve denetim sorumluluğu bulunan OSGB yetkililerinin serbest bırakılması, bu davanın kamu görevlilerini (belediye ve bakanlık denetçilerini) ilgilendiren kısmının bilinçli olarak kadük bırakılmasına hizmet etmektedir. Sivil unsurlar tahliye edilirken, ihmali olan kamu görevlilerine de koruyucu bir cezasızlık zırhı inşa edilmeye çalışılıyor. Ancak adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz, bu göstermelik yargılamayı kabul etmeyeceğiz."
Müşteki avukatları, mahkemenin verdiği tahliye kararlarına karşı bir üst mahkemeye itiraz dilekçesi sunmaya hazırlanırken, bir sonraki duruşma tarihi için gözler mahkeme heyetinin yayımlayacağı yeni takvime çevrildi.





