Antalya’da su kaynaklarının hızla azaldığını belirten uzmanlar, kaçak sondajların önlenmesi ve suyun bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı. 2050’ye kadar önlem alınmazsa Türkiye’nin su fakiri olacağı uyarısı yapıldı. Tarımda modern sulama sistemlerine geçilmesi ve suyun etkin yönetilmesi gerektiği ifade edildi.


Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım Konseyi (ATAK) iş birliğinde düzenlenen Tarım Gündem Programı’nda su varlığı ve tasarrufu ele alındı. Programın konukları Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı ve Antalya Tarım Konseyi İcra Kurulu Üyesi Ali Top ile Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı oldu.

"Suyun yalnızca yüzde 2,5’i içilebilir"


Dünya Su Günü öncesinde düzenlenen programda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, dünyadaki suyun yüzde 97,5’inin tuzlu olduğunu, yalnızca yüzde 2,5’inin içilebilir su kaynağı olduğunu belirtti. İçilebilir suyun büyük bölümünün buzullarda ve yer altı sularında bulunduğuna dikkat çeken Karancı, "Su olmadan yaşam olmaz, bu yüzden su stratejik bir kaynaktır" dedi.

"Su kaynakları tehlike altında"


Antalya’nın Türkiye’nin su potansiyelinin yüzde 9’una sahip olduğunu ancak son yıllarda su kaynaklarında ciddi azalma yaşandığını vurgulayan Karancı, "Antalya’nın içme suyu kaynağı Kırkgöz’den saniyede 15 metreküp su alınırken, bu oran şu an 3 metreküpe kadar düştü. Burdur ve Isparta’daki yağışların azalması Antalya’nın su kaynaklarını doğrudan etkiliyor" diye konuştu.


Antalya’daki sondaj kuyularının ekserisinin kaçak olduğuna dikkat çeken Karancı, "100 bine yakın sondaj kuyusunun yüzde 90’ı kaçak. Ölçemediğimiz suyu yönetemeyiz" ifadelerini kullandı.

"Su müfettişi getirilmeli"


Suyun 8-9 bakanlığın yetkisinde olduğunu, entegrasyon sorunu yaşandığını belirten Karancı, "Suyumuz sahipsiz" dedi. Su kanununun yenilenmesi gerektiğini belirten Karancı, "Nasıl vergi müfettişleri vergilerin kaybını önlüyorsa, jeoloji mühendisleri de su müfettişi olarak sahada görev almalı" şeklinde konuştu.

Dünyaca ünlü şefler Bursa lezzetlerini yorumladı
Dünyaca ünlü şefler Bursa lezzetlerini yorumladı
İçeriği Görüntüle

Kaynak: İHA