Dolar 50 lirayı görecek mi? Yeni tahmin duyuruldu!
Dolar 50 lirayı görecek mi? Yeni tahmin duyuruldu!
İçeriği Görüntüle

Küresel piyasalarda enerji fiyatlandırmaları Orta Doğu'daki siyasi gelişmelerin gölgesinde yeni bir denge arıyor. Washington ve Tahran yönetimlerinin anlaşmaya varmasıyla tırmanan jeopolitik riskler yatıştı. Bu durum uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarını hızla aşağı çekti. Yurt içinde ise araç sahipleri pompada bekledikleri fiyat düşüşünü hafta boyunca göremedi.

METRİK TON FİYATLARI HENÜZ İNDİRİM SEVİYESİNDE DEĞİL

Vatandaşların fiyatların sabit kalmasına yönelik eleştirileri üzerine akaryakıt sektörü yetkilileri durumu aydınlattı. Pompaya yansıyacak değişikliklerin sadece Brent petrole bağlı olmadığını aktaran uzmanlar, asıl belirleyici unsurun işlenmiş ürünlerin uluslararası piyasadaki ton fiyatı olduğunu vurguladı.

Krizin tırmandığı günlerde 118 doları gören Brent petrol, gerilimin azalmasıyla 72 dolara kadar geriledi. Mevcut durumda Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere ve tedarik risklerine duyarlı bir seyir izleyen fiyatlar 74 dolar seviyesinde tutunuyor.

Sektör yetkilileri ham petrol fiyatlarındaki dramatik düşüşün benzin ve motorinin metrik ton ücretlerine aynı oranda yansımadığını hatırlattı.

ÇATIŞMA DÖNEMİNDE FİYATLAR BİN DÖRT YÜZ DOLARI GÖRDÜ

Kriz öncesindeki tabloya dönülememesinin temelinde işlenmiş akaryakıt maliyetleri yatıyor. Savaş patlak vermeden önce uluslararası piyasalarda motorinin metrik tonu 762 dolar, benzinin ise 730 dolar seviyesindeydi. Çatışmaların en yoğun olduğu süreçte bu rakamlar 1400 dolara ulaştı.

Güncel verilere göre motorinin ton fiyatı 890 dolar, benzinin ton fiyatı ise 900 dolar dolaylarında işlem görüyor. Sektör temsilcileri mevcut durumu şu sözlerle özetledi:

"Benzin ve motorinin ton fiyatları, indirimi gerektirecek düzeye inmedi. Bu nedenle de hafta boyunca pompada bir fiyat hareketi yaşanmadı."

EPDK SÜRECİ YAKINDAN İZLİYOR

Kamuoyunda oluşan indirim beklentisinin geciktirildiği yönündeki iddiaları da sektör kaynakları yalanladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun uluslararası verileri ve iç piyasayı anlık takip ettiği biliniyor.

Uzmanlar kurumun piyasa üzerindeki denetim gücünü hatırlatarak spekülasyonlara yanıt verdi.

"İndirimin geciktirilmesi ya da pompaya yansıtılmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. EPDK da verileri takip ediyor. Bir gecikmeye ya da ötelemeye izin vermez."

Sektör kaynakları, uluslararası piyasalarda ürün fiyatlarındaki düşüş eğiliminin sürmesi halinde gelecek hafta motorine indirim gelebileceğini öngörüyor.

Kaynak: Haber Merkezi