DSİ ve İSU Harekete Geçti: Yuvacık Barajı'nda İşletme Emniyeti Alarmı

Kocaeli genelinde etkili olan ve önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenen yağışlı hava dalgası, kentin ana su kaynağında doluluk oranlarını zirveye taşıdı. 50 milyon metreküplük su hacmiyle adeta taşma noktasına gelen Yuvacık Barajı için Devlet Su İşleri (DSİ) 1. Bölge Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü koordinasyonunda kritik bir tedbir kararı alındı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava tahmin raporlarını değerlendiren uzmanlar, baraj gövdesine gelecek olası yüksek debili anlık su akışlarının (pik debi) baraj işletme emniyetini tehlikeye sokmaması adına önceden önlem alma yoluna gitti.

Rezerv Alanı Yaratılacak: Kapaklar Kontrollü Açılıyor

Baraj havzasında yeni gelecek yağmur sularını güvenle depolayabilmek amacıyla, içerideki fazla suyun Kirazdere yatağına salınması kararlaştırıldı. Yapılan resmi teknik planlamaya göre, sistemin aşırı yüklenmesini engellemek için ihtiyaç duyulduğu anlarda kademeli ve kontrollü su deşarjı gerçekleştirilecek.

Dere Yatakları ve Kanallarda Yaşayan Vatandaşlara Kritik Uyarı!

DSİ tarafından yayımlanan acil kodlu basın duyurusunda, baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte aşağı havzada (mansap bölgesinde) su seviyesinin aniden yükselebileceğine dikkat çekildi. Olası bir sel ve taşkın felaketinin yaşanmaması adına şu uyarılara yer verildi:

can ve mal Güvenliği İçin Önemli Tedbirler:

Yuvacık Barajı'nın alt kısmında yer alan dere yatağı güzergahları, su kanalları ve göl rezervuar alanlarının çevresinde kesinlikle bulunulmamalıdır.

Basketbol Süper Lig Takımı Kocaeli’nin Oluyor!
Basketbol Süper Lig Takımı Kocaeli’nin Oluyor!
İçeriği Görüntüle

Dere kenarlarında tarımsal faaliyet yürüten, hayvan otlatan veya park/bahçe alanlarında vakit geçiren vatandaşların taşkın riskine karşı bölgeden uzaklaşması gerekmektedir.

Dere yatağı kenarına park edilmiş araçlar, su yükselmesi ihtimaline karşı güvenli üst noktalara çekilmelidir.

Resmi makamlar, sürecin anlık olarak siber ve fiziki sensörlerle takip edildiğini belirterek, herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması adına tüm Kocaeli halkını, özellikle de Başiskele ve İzmit sahil hattındaki nehir yatağı komşularını dikkatli ve tedbirli olmaya davet etti.

Duyuru-1

Muhabir: Raşit Tuna Şişman