Yüksek kredi faizleri, döviz ve altın fiyatlarındaki dalgalanmaların sektörü doğrudan kilitlediğini belirten Batı, hem araç almayı planlayan vatandaşlara hem de sektörde faaliyet gösteren esnafa çok kritik uyarılarda bulundu. Piyasadaki daralmanın boyutuna dikkat çeken Batı, esnafın riskli yatırımlardan ve büyüme hamlelerinden uzak durması gerektiğinin altını çizerek, "Kar etme hayali gütmeyin, elinizdekini koruma dönemi" ifadelerini kullandı. İşte otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatacak o açıklamaların tüm detayları...

Banka Faizleri Uçtu, Talep 1 Milyon TL Altı Araçlara Kaydı

Piyasadaki finansman krizine ve tüketici eğilimlerine değinen Fahrettin Batı, yüksek kredi faizleri nedeniyle vatandaşların bankaların yanından bile geçemediğini vurguladı. Sektördeki nakit ve kredi sıkışıklığına dair öne çıkan başlıklar şunlar:

Finansmanda Yeni Rota: Kredi musluklarının kapanmasıyla birlikte araç alıcıları, bankalar yerine alternatif tasarruf finansman şirketlerinin kapısını çalmaya başladı.

Talep Sınırı Belli: Şu an piyasada dönen kısıtlı ticaretin neredeyse tamamı, maksimum 1 milyon liraya kadar olan ekonomik araç modelleri üzerinde yoğunlaşmış durumda. Sıfır araç tarafında da eski uçuk satış adetlerinden eser kalmadı.

Sıfır Araç Kampanyalarındaki "Göz Boyama" Oyunu

Fahrettin Batı, sıfır araç piyasasında son dönemde ardı ardına açıklanan dev indirim kampanyalarının arkasındaki çarpıcı gerçeği de ifşa etti. Bazı firmaların fiyatları önce hayali şekilde şişirip ardından indirim yapmış gibi gösterdiğini belirterek tepki gösterdi:

"Her bir firma kampanya yaptığını söylüyor. Açıkladığı fiyatın üzerinden şişirilmiş, giydirilmiş ve vatandaşın gözünü boyamak için yüksek tutulmuş liste fiyatları var. Bu fiyatların üzerinden %15-%20 indirim yaptıklarını iddia ediyorlar. Domateste bile böyle bir indirim politikası yok. Firma arabaya 3,5 milyon TL fiyat açıklıyor, sonra 2 milyon 700 bin TL’ye satıyor. Demek ki vatandaşa gerçek fiyatı ilk satışta açıklamıyorsun. Devletin bu yanıltıcı fiyat politikalarına mutlaka müdahale etmesi ve engel olması lazım."

Esnafa "Fantezi Peşine Düşmeyin" Çağrısı

İkinci el araç alacak vatandaşlara seslenen Batı, Tramer sorgusu ve ekspertiz işlemlerinin asla ihmal edilmemesi gerektiğini, Ticaret Bakanlığı'nın yakında ekspertiz ücretlerine de yeni bir düzenleme getireceğini müjdeledi.

Meslektaşlarına ve galericilere ise adeta bir hayatta kalma reçetesi sunan TOBB Meclis Üyesi, "Elimizdekini muhafaza etme dönemine girdik. 'Ticaret yapayım, uçuk paralar kazanayım' gibi şeyler hayal etmeyin. Yeni ikinci, üçüncü, beşinci iş yerlerini asla açmayın. Sadece durağan pozisyona geçin veya bir miktar küçülebiliyorsanız küçülün. Farklı fanteziler peşine girmeyelim. 'Bir ay sonra parasını alırım' mantığıyla vadeli ticaretlere sakın atılmayın, elinizdeki nakdi koruyun" diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: İHA