Trafik kazası sonrası hasar ve değer kaybı süreçlerinde önemli bir değişiklik hayata geçiriliyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), araç sahiplerini mağdur eden karmaşık prosedürleri sadeleştiren yeni bir düzenleme yayımladı. Resmi Gazete’de yer alan yönetmeliğe göre, 1 Nisan 2026 itibarıyla pilot illerde başlayacak uygulama ile eksper atamaları otomatik yapılacak, değer kaybı hesaplaması ise sistem üzerinden belirlenecek. Amaç, süreci hızlandırmak ve aracı komisyoncuları devre dışı bırakmak.

Eksper atamaları artık otomatik

Yeni düzenleme kapsamında devreye alınacak EKSİST (Eksper Atama ve Takip Sistemi) ile kaza sonrası süreç dijital ortamda yürütülecek. Aracını servise bırakan vatandaş için eksper ataması sistem tarafından otomatik gerçekleştirilecek. Böylece eksper seçimiyle ilgili tartışmaların ve gecikmelerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ayrıca hasar dosyalarının takibi de sistem üzerinden yapılacak. Bu sayede hem sigorta şirketleri hem de araç sahipleri süreç hakkında daha şeffaf bilgiye ulaşabilecek.

Komisyonculara sınırlama

Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri de “hasar takipçisi” olarak bilinen aracıların devre dışı bırakılması oldu. Yeni uygulamayla birlikte hasar başvuruları yalnızca araç sahibi tarafından yapılabilecek. Vekalet yoluyla işlem yaparak yüksek komisyon alan kişi ve kuruluşların sistem dışında kalacağı belirtildi.

Üniversite öğrencileri için yeni dönem: Sınav ve eğitim kuralları değişti!
Üniversite öğrencileri için yeni dönem: Sınav ve eğitim kuralları değişti!
İçeriği Görüntüle

Bu adımla, tazminat tutarının doğrudan araç sahibine ulaşması ve kesintilerin önlenmesi amaçlanıyor. SEDDK, özellikle değer kaybı ödemelerinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

40 bin TL üzeri hasarlarda eksper zorunlu

2026 yılı için belirlenen 400 bin TL’lik maddi teminat tutarının onda biri olan 40 bin TL’yi aşan hasarlarda eksper tayini zorunlu olacak. Güncel araç ve yedek parça maliyetleri dikkate alındığında, birçok kazanın bu kapsama girmesi bekleniyor.

Yeni sistemle birlikte değer kaybı tazminatı ayrıca talep edilmeyecek. Hasar tespiti sırasında otomatik olarak hesaplanarak dosyaya eklenecek. Bu durum, uzun süren değer kaybı başvurularını ortadan kaldıracak.

Takvim belli oldu

Yönetmeliğe göre uygulama iki aşamalı olarak hayata geçirilecek:

1 Nisan 2026: Bursa ve Ordu’da 3 aylık pilot uygulama başlayacak.

1 Temmuz 2026: Sistem Türkiye genelinde yürürlüğe girecek.

Vatandaşlar, düzenlenen eksper raporlarına 3 iş günü içinde itiraz edebilecek. İtiraz halinde yeni bir eksper görevlendirilecek ancak bu sürecin maliyeti itiraz eden tarafça karşılanacak.

Yeni düzenleme, trafik kazalarında hasar ve değer kaybı süreçlerini daha hızlı ve şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor. Araç sahipleri için önemli değişiklikler içeren uygulama, yaz aylarında ülke genelinde devreye girecek.

Kaynak: Haber Merkezi