Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 2026 Salı günü ülke genelinde düzenlenecek törenlerle anılacak. Anma programlarının yapılacağı tarihte iş yerlerinin açık olup olmayacağı ve çalışanlara ilave mesai ücreti verilip verilmeyeceği merak ediliyor. Özellikle özel sektörde çalışan işçiler, 10 Kasım'ın resmî tatil kapsamında değerlendirilip değerlendirilmediğini öğrenmek istiyor. Çalışanlara ödenecek ücret konusunda 2429 sayılı Kanun ile 4857 sayılı İş Kanunu'nun hükümleri belirleyici oluyor.
10 KASIM'DA ÇİFT MESAİ VAR MI?
10 Kasım 2026 Salı günü çalışanlara, yalnızca bu tarihte görev yaptıkları için çift mesai ücreti ödenmeyecek.
Atatürk'ü Anma Günü, Türkiye'de ulusal bayram ve genel tatil günleri arasında bulunmuyor. Bu nedenle 10 Kasım'da yapılan çalışmalar, normal mesai kapsamında değerlendiriliyor.
İşverenlerin yalnızca 10 Kasım olması nedeniyle çalışanlara ilave bir günlük ücret ödeme zorunluluğu bulunmuyor.
Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde çalışan lehine özel bir düzenleme varsa farklı ücret koşulları uygulanabiliyor.
10 KASIM'DA ÇALIŞANLARA ÇİFT YEVMİYE ÖDENECEK Mİ?
10 Kasım'da çalışan işçiler, kanunen çift yevmiye hakkı kazanmayacak.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 47. maddesine göre ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilere, normal ücretlerine ek olarak bir günlük daha ücret ödenmesi gerekiyor.
Böylece resmî tatilde çalışan işçi toplam iki günlük ücrete hak kazanıyor.
Ancak 10 Kasım, kanunda belirtilen tatil günlerinden biri olmadığı için bu düzenleme söz konusu tarihte uygulanmıyor.
10 KASIM 2026 RESMİ TATİL Mİ, İŞ YERLERİ AÇIK MI?
10 Kasım 2026 Salı günü resmî tatil değil. Bu nedenle kamu kurumları ve özel sektör iş yerleri normal çalışma düzenini sürdürecek.
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da 10 Kasım için tam gün veya yarım gün tatil uygulaması bulunmuyor.
Bankalar, belediyeler, kamu kurumları ve özel işletmeler de kendi çalışma saatleri doğrultusunda hizmet vermeye devam edecek.
10 KASIM'DA FAZLA MESAİ YAPANLAR EK ÜCRET ALACAK MI?
10 Kasım'ın resmî tatil olmaması, çalışanların fazla mesai ücretinden yararlanamayacağı anlamına gelmiyor.
İş Kanunu'na göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar, kanundaki istisnalar saklı kalmak üzere fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Bu durumda her fazla çalışma saati için normal saatlik ücretin yüzde 50 artırılarak ödenmesi gerekiyor.
Haftalık çalışma süresi sözleşmeyle 45 saatin altında belirlenmişse, sözleşmede belirtilen süreyi aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalar için yüzde 25 zamlı ücret uygulanıyor.
Dolayısıyla 10 Kasım'da normal çalışma süresinin üzerinde çalışan işçiler, yasal şartların oluşması halinde fazla mesai ücreti alabilecek.
HANGİ RESMİ TATİLLERDE ÇİFT MESAİ ÜCRETİ ÖDENİYOR?
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçiler, normal günlük ücretlerine ek olarak bir günlük daha ücret almaya hak kazanıyor.
Bu kapsamdaki günler arasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 1 Mayıs, 15 Temmuz, yılbaşı ile Ramazan ve Kurban bayramları bulunuyor.
10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ise bu tarihler arasında yer almadığından, çalışanlara resmî tatil gerekçesiyle çift yevmiye ödenmesi zorunlu değil.


