İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Marmaray’ı, Fransa-İngiltere arasındaki Manş Tüneli ve Japonya’daki Seikan Tüneli ile karşılaştırarak projeyi eleştirdi. “Matematik yalan söylemez” diyerek Marmaray’ı “asrın kazığı” olarak niteleyen Türkkan’a, AK Parti MKYK Üyesi ve yüksek inşaat mühendisi Davut Coşkun Şiviloğlu’ndan dikkat çeken bir yanıt geldi.
Türkkan Ne Demişti?
Lütfü Türkkan sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı:
“Manş Tüneli Fransa/İngiltere: 50,5 km – 10 milyar $
Seikan Tüneli Japonya: 54 km – 3,6 milyar $
Marmaray Türkiye: 1,4 km – 5 milyar $
Matematik yalan söylemez. Bunların hiçbiri asrın projesi değil, asrın kazığı. Demek ki mesele mühendislik de değil... Mesele başka.”
Davut Coşkun Şiviloğlu: “Bu Karşılaştırma Baştan Yanlış”
Yüksek İnşaat Mühendisi olan AK Parti MKYK Üyesi Davut Coşkun Şiviloğlu, Türkkan’ın paylaşımındaki teknik eksiklikleri tek tek sıralayarak, yapılan kıyaslamayı “bilinçli bir çarpıtma” olarak değerlendirdi.
Şiviloğlu, Marmaray’ın sadece Boğaz geçişi 1,4 km olsa da, toplamda 76,6 km’lik bir raylı sistem olduğunu hatırlattı. Projenin şehir içinde, aktif fay hattı üzerinde, tarihî alanlarda ve deniz trafiği durdurulmadan inşa edildiğini vurguladı.
“Manş Tüneli Kırsalda, Marmaray İstanbul’un Kalbinde”
Şiviloğlu, Marmaray ile Manş ve Seikan Tünelleri arasındaki temel farkları şöyle özetledi:
Marmaray: 76,6 km raylı sistem, yeraltı istasyonları, sinyalizasyon, kamulaştırma, arkeolojik kazılar, aktif fay hattı, tsunami yükleri, milimetrik tolerans.
Manş & Seikan: Sadece tünel, kırsal alan, düşük zemin etkileşimi, arkeolojik ve kamusal zorluk yok.
Bu şartların hiçbirinin Marmaray dışındaki projelerde olmadığını vurgulayan Şiviloğlu, “Bu projeleri sadece ‘kaç kilometre’ üzerinden kıyaslamak, otobüsle uçağı ‘ikisi de gidiyor’ diye karşılaştırmaya benzer” dedi.
“Asrın Kazığı Değil, Asrın Mühendisliği”
Şiviloğlu, “Evet, mesele başka. Ama o mesele rant değil, aklın yetmediği mühendisliktir” sözleriyle yanıtını netleştirdi. Ayrıca, Marmaray’ın yıllar süren arkeolojik kazılar, Yenikapı’da çıkan 8.500 yıllık yerleşimler ve 37 batık gemi nedeniyle defalarca revize edildiğini hatırlattı.
“Matematik Yalan Söylemez Ama Yanlış Kurgulanırsa Algı Yaratır”
Davut Coşkun Şiviloğlu açıklamasında şu ifadelerle nokta koydu:
“Matematik yalan söylemez. Ama yanlış kurulan matematik, propaganda üretir. Marmaray 'asrın kazığı' değil, asrın zorluğudur.”




