Kanada'da Yarasa Faciası!
Kanada'da Yarasa Faciası!
İçeriği Görüntüle

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam yönetimi arasında uzun süredir yürütülen entegrasyon görüşmelerinde sona gelindi. Suriye TV'nin iddiasına göre, nihai askeri anlaşma 27-30 Aralık tarihleri arasında Şam’da düzenlenecek bir törenle kamuoyuna duyurulabilir.

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, tarafların “askeri entegrasyon konusunda ortak bir anlayışa vardığını” açıkladı. Ancak bazı maddeler üzerindeki fikir ayrılıklarının sürdüğü belirtiliyor.

Taslak metinde öne çıkan başlıklar

Görüşmelere ilişkin ortaya çıkan taslak metin, entegrasyonun sadece sembolik değil, sahada da ciddi bir dönüşüm hedeflediğini ortaya koyuyor:

90 bin kişilik güç, kademeli olarak Suriye Savunma ve İçişleri Bakanlıkları’na bağlanacak.

Rakka, Deyrizor ve Haseke’de, SDG kökenli personelden oluşan ancak doğrudan Savunma Bakanlığı’na bağlı 3 yeni tümen kurulacak.

100 SDG komutanına, Suriye ordusu bünyesinde resmî rütbe verilmesi planlanıyor. Ancak bu komutanların birlik komuta etmesine Şam sıcak bakmıyor. Bunun yerine, “bakanlık içi koordinasyon görevlisi” olarak görev yapmaları isteniyor.

SDG ise bu maddeye kesin olarak karşı çıkıyor.

YPJ ve YAT için “özel statü” talebi

SDG’nin en ısrarcı olduğu konulardan biri, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) ile Anti-Terör Birimi (YAT) gibi özel yapılarının özgün statüsünü koruması.
Bu iki birimin doğrudan orduya değil, özel bir statüyle faaliyetlerine devam etmesini isteyen SDG, bu talepten taviz vermemekte kararlı.

Fidan: “İsrail bağlantısı süreci tıkıyor”

Sürece ilişkin önemli bir açıklama da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan geldi. SDG'nin entegrasyona yeterince istekli davranmadığını vurgulayan Fidan, şu ifadeleri kullandı:

“SDG'nin belirli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde götürmesi, Şam’la yürütülen görüşmelerde ciddi bir engel teşkil ediyor.”

Fidan, İsrail’in bölgedeki etkinliğinin yalnızca askeri değil, diplomatik etkiler de yarattığını ve Şam yönetiminin bu nedenle SDG’ye temkinli yaklaştığını belirtti.

Süre dolarken gözler Şam’da

Görüşmelere taraf olan her iki taraf da nihai anlaşma için kendi şartlarını öne sürerken, 27-30 Aralık tarihleri arasında Şam’da yapılması planlanan açıklamanın, bölgedeki dengeleri değiştirecek tarihi bir adım olup olmayacağı merak ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi