Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı son hava tahmin raporları, Kocaeli’de kış koşullarının sertleşeceğine işaret etti. 22 Aralık itibarıyla başlayan ve halk arasında Zemheri olarak bilinen soğukların önümüzdeki günlerde etkisini artırması bekleniyor. Tahminlere göre kentte önce yağmur, ardından karla karışık yağmur görülecek; ay sonuna doğru ise kar ihtimali güçlenecek.

Zemheri Soğuklarıyla Hava Sıcaklıkları Düşüyor
Kara kış olarak adlandırılan Zemheri soğuklarının başlamasıyla birlikte Kocaeli’de sıcaklıklarda belirgin düşüş yaşandı. Soğuk ve yağışlı havanın etkili olduğu kentte vatandaşlar “Kar ne zaman yağacak?” sorusuna yanıt ararken, meteorolojik veriler gelecek hafta için karla karışık yağmura dikkat çekiyor.

Kocaeli’de Karla Karışık Yağmur Bekleniyor
Meteoroloji’nin haftalık tahminlerine göre Türkiye genelinde yağışlı hava etkisini sürdürürken, Kocaeli’de önümüzdeki günlerde karla karışık yağmur bekleniyor. Yağışların zamanla kuvvetlenen soğuk hava dalgasıyla birlikte kara dönüşme ihtimali bulunuyor.
Adil Tek: “28’inden İtibaren Marmara’yı Etkisi Altına Alacak”
Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, yaklaşan sistemin kapsamına dikkat çekerek Marmara Bölgesi için kritik tarih verdi. Tek, değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
“Global Forecast Sistem (GFS) dediğimiz bir atmosfer modeli var. O modelde ayın 28’i itibariyle kuzeyden gelecek olan soğuk hava, İstanbul’la birlikte Marmara’yı ve yurdun büyük bir bölümünü etkisi altına almaya başlayacak.”

“Ayın 29 ve 30’unda Yağışlar Kara Dönecek”
Soğuk hava dalgasının sıcaklıkları belirgin şekilde düşüreceğini belirten Adil Tek, yağışların seyrine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Beraberinde önce yağmur şeklinde yağışlar başlıyor. Ayın 29 ve 30’un itibarında bu yağış kar yağışına dönüşüyor. Kar yağışı 30’u ve ayın 1’i, 2’si devam ederken 2’sinden sonra bu sistem etkisini kaybediyor. Yaklaşık 4-5 günlük bir yağışlı hava İstanbul’la birlikte Marmara, yurdun özellikle kuzey ve doğu kesimlerinin etkisi altına alacak olarak gözüküyor.”
“Lapa Lapa Kar Yağışını Görebiliriz”
Bu kışın sıcaklıklar açısından kurak geçebileceğine de dikkat çeken Adil Tek, kar beklentisini ise şu sözlerle aktardı:
“28 Aralık ve 2 Ocak tarihleri arasındaki tahminlerimizde şu an gözüken tahminlerde lapa lapa kar yağışını görüyor olacağız. Ama bir 4-5 günlük periyot. Ondan sonra tekrar sıcaklıkların arttığını göreceğiz.”

Kocaeli İçin Tedbir Uyarısı
Meteorolojik değerlendirmeler, Kocaeli başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların ay sonuna doğru kar ihtimaline karşı tedbirli olması gerektiğini ortaya koyuyor. Özellikle yüksek kesimlerde kar ihtimalinin daha güçlü olduğu belirtilirken, sürücülerin buzlanma riskine karşı dikkatli olması isteniyor.





