Kocaeli’nin kadim yerleşik halklarından olan Manavların kültürel değerleri, eğitimle daha görünür ve sürdürülebilir bir zemine taşınıyor. Bu kapsamda Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu Başkanı Şükrü Başaran ve federasyon yönetimi, Kocaeli İl Millî Eğitim Müdürü Emrullah Aydın’ı makamında ziyaret etti.
Gerçekleşen görüşmede, Manav kültürünün okul ortamlarında tanıtılması, çocuklara aktarılması ve kent yaşamında daha görünür kılınması amacıyla yürütülen projeler ele alındı. Ziyarette, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün federasyonun çalışmalarına sağladığı destekten duyulan memnuniyet dile getirildi.
"Manav kültürü sadece folklor değil, yaşamın kendisidir"
Ziyaret sonrası yapılan açıklamada, Manav kültürünün sadece bir folklor unsuru değil, misafirperverlik, ağırbaşlılık, birlikte yaşama ahlâkı ve paylaşma kültürünü temsil eden derin bir toplumsal miras olduğu vurgulandı.
Köy sofralarının yemek kokularından düğün geleneklerine, türkülerden oyunlara kadar uzanan zengin kültürel hafızanın, özellikle eğitim kurumları aracılığıyla genç kuşaklara aktarılmasının büyük önem taşıdığı belirtildi.
Eğitim kurumlarına özel teşekkür
Kocaeli İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün, Manav kültürünün eğitimde ve sahne performanslarında yaşatılmasına yönelik desteklerinin altı çizilirken, başta İl Millî Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, Şube Müdürü Sinan Taş ve Maarif Halk Dansları Topluluğu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür edildi.
Bu desteklerin yalnızca sembolik değil, somut kültürel devamlılığa hizmet eden adımlar olduğu vurgulandı.
“Birlikte koruyor, birlikte yaşatıyoruz”
Kocaeli Manav Kültürü Dernekleri Federasyonu, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
“Kırsalda yaşayan kültürel mirasımızın kentte karşılık bulması, okullarımızda, gençlerimizin kalbinde ve sahnelerde yaşaması amacıyla, başta kamu kurumlarımız olmak üzere tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”
Federasyon, kültürel süreklilik ve yerel değerlerin korunmasına yönelik yürüttüğü çalışmalarda eğitim kurumlarını en güçlü ortaklardan biri olarak görmeye devam edeceklerini belirtti.




