Şirketler tarafından mesai kullanımı için dağıtılan cihazlar (telefon, tablet vb.), bundan sonra personelin rızası olmaksızın şirket yöneticileri tarafından incelenemeyecek.

Gizlice okunan ve hukuka aykırı şekilde kopyalanan mesajlar, fesih gerekçesi olarak hiçbir şekilde geçerli sayılmayacak. Mahkeme heyetleri de bu tür verileri baştan delil listesinden çıkaracak. Kocaeli'deki işletmelerin insan kaynakları politikalarını baştan yazdıracak olan bu karar, beş yıllık bir kurum çalışanının açtığı tazminat davasıyla hukuk sistemine girdi.

Tl 114

Mühendisin Hak Arayışı ve İncelenen Mesajlar

Olay, bir firmada tam beş yıl boyunca mühendis olarak çalışan bir işçinin mahkemeye başvurmasıyla alevlendi. Çalışan; kendi görevi olmayan işlerde çalıştırıldığını, buna rağmen vadedilen primlerin ödenmediğini iddia ederek hakkını aradı. İşten çıkarıldığı esnada yaşananlar ise davanın asıl konusunu oluşturdu. İşçi, şirket hattının takılı olduğu cihazdaki kişisel verilerini ve fotoğraflarını silmek istemesine rağmen, yönetimin telefona doğrudan el koyduğunu belirterek şikayetçi oldu.

Kocaeli’nin "Sami Abisi" Sahada
Kocaeli’nin "Sami Abisi" Sahada
İçeriği Görüntüle

Kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ücretlerini isteyen mühendis, mahremiyetinin ayaklar altına alındığını savunarak manevi tazminat da talep etti. Şirket tarafı ise mahkemeye sunduğu dosyada çalışanın işten çıkarılmasını savundu. İşverenin beyanına göre, teslim alınan cihazda yapılan detaylı kontrollerde WhatsApp uygulaması üzerinden patronlara hakaretler edildiği ve çalışma arkadaşlarının görsellerinin sızdırıldığı tespit edilmişti.

Yargıtay Son Noktayı Koydu: Anayasal Hak İhlali

Şirket avukatları, telefonun faturalı şirket demirbaşı olması nedeniyle içerikteki tüm yazışmaların da kurum mülkü sayıldığını savundu. Dosyaya bakan yerel mahkeme ise bu argümanı anayasaya aykırı bularak çöpe attı. Cihaz kime ait olursa olsun, kişisel mesajların okunmasının özel hayatın gizliliğine ağır bir saldırı olduğunu belirten yerel mahkeme, şirketi manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

İlk derece mahkemesinin bu kararı şirket tarafından İstinaf Mahkemesi'ne taşınsa da, Bölge Adliye Mahkemesi talebi haksız bularak geri çevirdi. Sürecin son durağı olan Yargıtay da dosyayı titizlikle inceledi. Alt mahkemelerin verdiği hükümleri son derece isabetli bulan Yüksek Mahkeme, işverenin temyiz talebini oy birliğiyle reddetti. Personelin izni olmadan iletişim kayıtlarını araştıran şirketler, bu emsal kararın ardından elde ettikleri veriler sebebiyle haklıyken haksız duruma düşecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ