Olayın Detayları
Olay, geçen yıl 21 Ocak’ta Arızlı Mahallesi’nde meydana geldi. Apartmandaki yüksek sesler nedeniyle dışarı çıkan Murat G. ile komşusu Emre Bayram arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine taraflar, olay yerinin yaklaşık 600 metre ilerisinde araçlarıyla karşı karşıya geldi. Yol kenarında kanlar içinde hareketsiz yatan Bayram’ı gören vatandaşlar, durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Sağlık ekipleri olay yerine gelerek müdahale etti ancak Bayram hayatını kaybetti.
Olay yerinde yapılan incelemede Bayram’ın göğüs ve boynunda 26 bıçak yarası bulunduğu, aracının ise olay yerinin 600 metre ilerisinde terk edilmiş halde olduğu belirlendi. Polis ekipleri kısa sürede Murat G.’yi gözaltına aldı. Sanık çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sanığın İlk Savunması
İlk celselerde verdiği ifadede Murat G., maktulle aralarında herhangi bir husumet bulunmadığını söyledi. Olay günü yüksek sesler nedeniyle dışarı çıktığını belirten sanık, Bayram’ın kendisini dışarı çağırdığını ve araçla gittikleri yerde Bayram’ın kendisine saldırdığını öne sürdü. Boğuşma sırasında bıçağın el değiştirdiğini ve kendisini savunmak amacıyla bıçağı kullandığını iddia eden sanık, öldürme kastı taşımadığını ileri sürdü.
Müebbet Hapis Talebi
Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Murat G., maktulün eşi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı, sanığın “kasten öldürme” suçundan haksız tahrik indirimi uygulanmaksızın müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Sanığın Son Savunması
Duruşmada söz alan Murat G., olaydan duyduğu pişmanlığı dile getirerek, “Hiçbir suçum yokken ailemle otururken maktul gelip beni evden çıkardı. Canımı korumaktan başka bir şey yapmadım. Düşmanca, canavarca üstüme saldırdı. Refleksle her insanın yapması gerekeni yaptım. Kendimi savundum. Canımla mücadele ettim. Pişmanım, ailesinden özür diliyorum. Ne isterlerse yapmaya hazırım” dedi.
Mahkeme Kararı
Mahkeme heyeti, sanığın “kasten öldürme” suçunu haksız tahrik altında işlediğine kanaat getirerek, Murat G.’ye 18 yıl hapis cezası verdi. Kararın ardından taraf avukatları ve maktulün ailesi mahkeme salonundan ayrıldı.
Olay, İzmit’te komşular arasındaki anlaşmazlıkların kontrolden çıkabileceğini gösteren üzücü bir örnek olarak gündeme geldi. Yetkililer, benzer trajik olayların önüne geçebilmek için toplumda iletişim ve arabuluculuk kanallarının güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.




