İzmit Cedit Mahallesi'nde kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen konutlarda yaşandığı öne sürülen sorunlar nedeniyle mahalle sakinleri bir araya geldi. 25 Ekim Pazar günü saat 13.30'da Cedit Mahallesi Dereboğazı'ndaki caminin önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına mahalle sakinleri yoğun katılım gösterdi. Yaşlısından gencine çok sayıda vatandaş cami avlusunu doldurarak konutların teslim sürecinde yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesini istedi. Mahalle sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Taşgün, TOKİ, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

CEDİT SAKİNLERİ CAMİ AVLUSUNU DOLDURDU
Kentsel dönüşüm sürecinde yaşadıkları sıkıntıları duyurmak isteyen Cedit Mahallesi sakinleri, Dereboğazı'ndaki caminin avlusunda toplandı. Gençlerin ve yaşlıların da katıldığı basın açıklamasında, beş yıldır devam eden bekleyiş, konutlardaki eksiklikler ve artan borç yükü gündeme getirildi.
Mahalle sakinleri adına konuşan Hüseyin Taşgün, “Bugün burada evlerimizi kötülemek için değil, beş yıldır yaşadığımız mağduriyetleri duyurmak için toplandık. Beş yıldır evlerimize kavuşmayı bekliyoruz. Bu süreçte artan kiralarla, enflasyonla ve ev sahiplerinin baskısıyla mücadele ettik” dedi.
“ANAHTARLAR VERİLİYOR AMA SORUNLAR BİTMİYOR”
Ağustos ayında başlayan anahtar teslimlerine rağmen sorunların devam ettiğini belirten Taşgün, bazı dairelerde eksikliklerin giderilmediğini öne sürdü.
Taşgün, “Eksikler bazı dairelerde tutanaklara tam yazılmıyor, bazı tutanaklar eksik tutuluyor, bazı dairelerde ise tutanak düzenlenmeden anahtar teslimine çağrı yapılıyor. Eksikleri giderilmemiş, hatta bazı durumlarda sayaçları takılmamış dairelerin teslim edilmek istenmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Yağışların ardından bazı konutlarda su sızıntıları yaşandığını savunan Taşgün, asansörler, hidroforlar, televizyon hatları ve ortak alanlarda da sorunların sürdüğünü belirtti.

“EVLERİMİZDE OTURMADAN ZAM GÖRMEK İSTEMİYORUZ”
Kentsel dönüşüm nedeniyle tapulu evlerini bıraktıklarını hatırlatan Taşgün, yeni konutlar için borçlandırıldıklarını söyledi.
Taşgün, “Cedit, sosyal konut projesidir. Bizler tapulu evlerimizi kentsel dönüşüm nedeniyle bıraktık ve karşılığında borçlandırıldık. Evlerimizi hibe olarak almadık; yıllarca geri ödeme yapacağız” dedi.
Borçların altı ayda bir artırılmasına karşı çıkan Taşgün, “Henüz evine yerleşemeyen vatandaşın zamlı borçla karşılaşması adil değildir. Talebimiz, geri ödemelerde yılda bir kez artış uygulanması ve vatandaşın mağduriyetini önleyecek adil bir düzenleme yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.
AİDATLAR VE ULAŞIM SORUNLARI GÜNDEMDE
Konutların yönetim planı ve aidat uygulamalarına ilişkin belirsizlikler bulunduğunu belirten Taşgün, aidatların hangi hizmetler karşılığında alındığının açıklanmasını istedi.
Mahallede bloklar arasındaki geçişlerin ve yolların yetersiz olduğunu da öne süren Taşgün, “Çocuklarımız uzak mesafelerden okullarına gitmek zorunda kalıyor. İskân işlemleri ve eksiklerin giderilmesi yavaş ilerlerken kış yaklaşıyor; hâlâ anahtarını bekleyen ailelerimiz var” dedi.

BÜYÜKAKIN'A ÇAĞRI: “SİZİ CEDİT'E DAVET EDİYORUZ”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'dan randevu taleplerinin sonuçsuz kaldığını belirten Taşgün, sorunları yüz yüze anlatmak istediklerini ifade etti.
Taşgün, “Bizleri belirsizlikten kurtardınız, sorumluluk aldınız. Rakamların olması gereken yere çekilmesi için elinizden geleni yaptınız. Lakin hâl ortada. Size ulaşamadık. Bizleri yalnız bırakmayın, bir adım da siz atın” dedi.
Büyükakın'ı mahalleye davet eden Taşgün, “Yalnızca gösterilen alanları değil, vatandaşlarla birlikte sorunlu yerleri de gezmenizi ve yaşadıklarımızı kendi gözlerinizle görmenizi istiyoruz” ifadelerini kullandı.
BAKAN MURAT KURUM'A SESLENDİLER
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a da çağrıda bulunan Taşgün, konutların teslim sürecinin hızlandırılmasını istedi.
Taşgün, “Sayın Bakanım, okullar açılmadan teslim edileceğini söylediniz. Okullar açılalı neredeyse iki ay olacak, kış kapıda” dedi.
Yaşanan sürecin aileleri ekonomik açıdan zorladığını belirten Taşgün, “Bizler lüks konut istemiyoruz. Yıllarca yaşadığımız evlerimizi bıraktık; karşılığında borçlandık. Şimdi tek isteğimiz, hakkımız olan evlerimize güvenle yerleşmek, çocuklarımızla huzur içinde yaşamak ve ödeyebileceğimiz adil koşullarda borcumuzu ödemektir” ifadelerini kullandı.

CEDİT SAKİNLERİNDEN 8 MADDELİK TALEP
Basın açıklamasında mahalle sakinlerinin sekiz maddelik talep listesi de kamuoyuyla paylaşıldı. Konutlardaki eksik imalatların giderilmesi, su sızıntıları ve teknik arızaların çözülmesi, anahtar teslimleri ile iskân işlemlerinin hızlandırılması istendi.
Bloklar arasındaki ulaşım sorunlarının giderilmesi, aidatların şeffaf biçimde açıklanması ve borç artışlarının yılda bir kez uygulanması da talepler arasında yer aldı.
Ayrıca TOKİ ve belediye yetkililerinin vatandaşlarla doğrudan görüşmesi ve sorunların takibi için yetkili bir muhatap belirlenmesi istendi.
“CEDİT HALKININ SESİNİ DUYUN”
Cami avlusunda toplanan mahalle sakinleri adına açıklamasını tamamlayan Hüseyin Taşgün, yetkililere bir kez daha seslendi.
Taşgün, “Biz evlerimizi kötülemek için değil, hakkımız olan güvenli ve sorunsuz konutlarda insanca yaşamak için buradayız” dedi.



