İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, her yıl olduğu gibi bu yıl da "Taksim yasağı" ve güvenlik güçlerinin müdahalesiyle başladı. Sabah saatlerinden itibaren kentin kalbi sayılan noktalarda adeta "sıkıyönetim" manzaraları oluştu.
Mecidiyeköy’de Gazlı Müdahale
Mecidiyeköy’de bir araya gelerek Taksim’e doğru yürüyüşe geçmek isteyen sendikalar, meslek odaları ve siyasi partiler, polis barikatıyla karşılaştı. Uyarılara rağmen dağılmayan ve yürüyüşte ısrar eden kitleye çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve kalkanlarla müdahale etti. Müdahale sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alınırken, en ön safta yer alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş da sıkılan biber gazından yoğun şekilde etkilendi.
"İnatlaşmaya Gerek Yok"
Gazın etkisinden kurtulduktan sonra kameralar karşısına geçen Erkan Baş, İstanbul Valiliği’nin tutumuna isyan etti. Baş, "365 gün iktidar konuşuyor, bırakın da yılın bir günü işçiler yaşadıkları zorlukları konuşsun. İnatlaşmaya gerek yok" diyerek meydanın işçilere açılması çağrısında bulundu.
Ulaşım Tamamen Durdu
Güvenlik önlemleri sadece sokakları değil, İstanbul’un yer altı ve deniz ulaşımını da etkiledi. Valilik talimatıyla;
M2 Metro Hattı’nda Taksim, Şişhane ve Osmanbey durakları ulaşıma kapatıldı.
Füniküler ve nostaljik tramvay seferleri askıya alındı.
Beşiktaş, Kabataş ve Karaköy iskelelerine vapur seferleri iptal edildi.
Şehirde "Abluka" Manzaraları
Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Beşiktaş ilçelerinde tam anlamıyla bir abluka yaşanıyor. Kritik noktalara yerleştirilen çekiciler, bariyerler ve binlerce polis memuru ile Taksim’e çıkan tüm damarlar kesilmiş durumda. Taksim Meydanı ve çevresindeki otoparkların boşaltılmasıyla şehir merkezi sessizliğe bürünürken, Mecidiyeköy ve Beşiktaş hattındaki müdahaleler günün en sıcak gelişmeleri olarak kayda geçti.




