Kocaeli’de faaliyet gösteren Gübretaş fabrikasında Petrol-İş Sendikası’na bağlı 240 işçi, 120 gündür grevde. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 3 Temmuz 2025 tarihinde başlayan grev, dört ayı geride bırakırken, taraflar arasındaki fark kapanmıyor. İşverenin son teklifi yüzde 38 olurken, sendika yüzde 95 zam talebini sürdürüyor.

Zam farkı kapanmadı, grev uzadı

Toplu sözleşme süreci Ocak ayında başlamıştı. İlk etapta işveren yüzde 30 zam teklif etti, Petrol-İş Sendikası ise yüzde 95’lik bir artış istedi. Taraflar arasında bu uçurum kapanamayınca sendika, yasal süreci tamamlayarak 3 Temmuz’da greve çıktı.

Grev sürecinde taraflar yalnızca bir kez masaya oturdu. Bu görüşme sırasında işveren teklifini önce yüzde 33, ardından yüzde 38 seviyesine yükseltti. Ancak sendika bu oranı yeterli bulmayarak müzakereyi sonlandırdı.

Petrol-İş: “1-2 puanlık artışla anlaşma mümkün değil”

Petrol-İş Kocaeli Şubesi, son açıklamasında masadan kaçan taraf olmadıklarını, ancak teklifin gerçekçi bir seviyeye çekilmeden yeni bir uzlaşmanın mümkün görünmediğini belirtti:

“Biz hâlâ çözümden yanayız. Ancak işverenin sunduğu teklifler, yaşanan ekonomik koşullar ve işçilerin geçim sıkıntıları göz önüne alındığında gerçeklikten uzak. Yüzde 1-2’lik artışlarla bu grev bitmez.”

Grev 120. gününde, belirsizlik sürüyor

Gübretaş’ta grev kararlılıkla sürerken, işveren cephesinden ise henüz yeni bir açıklama ya da uzlaşma sinyali gelmedi. 120 gündür fabrika önünde direnişini sürdüren işçiler, insanca yaşam koşulları için mücadele ettiklerini vurguluyor.

Son Dakika: Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki Tutuklandı!
Son Dakika: Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki Tutuklandı!
İçeriği Görüntüle

Grev süresince üretimde yaşanan aksaklıklar, fabrikanın iç işleyişine de etki etmeye devam ederken, gözler şimdi hem sendikadan hem de işverenden gelecek olası yeni açıklamalarda.

Bir sonraki adım ne?

Taraflar arasındaki büyük fark nedeniyle yakın zamanda yeniden görüşme yapılması beklenmiyor. Ancak Petrol-İş’in grevi daha da büyütme kararı alabileceği konuşuluyor. Kamuoyunda ise sosyal medya üzerinden Gübretaş işçilerine destek çağrıları artmaya başladı.

Kaynak: Haber Merkezi