Şubat 2025’te Adana başta olmak üzere Mersin, Hatay ve çevre illeri etkisi altına alan şiddetli zirai don, narenciye üretiminde ağır kayıplara neden olmuştu. Greyfurt bahçelerinde de ciddi hasarlar meydana geldiğini belirten Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticilerin destekleme programı dışında tutulmasına sert tepki gösterdi.

“Greyfurt da Narenciyedir, Kapsam Dışında Kalması Haksızlık”

Zarar gören üreticilerin, ilgili kurumlara dilekçelerini sunduğunu ve tespit çalışmalarına katıldığını belirten Mehmet Akın Doğan, greyfurtun da narenciye ürün grubu içinde yer aldığına dikkat çekti. Don sonrası yaprak ve meyvesi tamamen zarar gören greyfurtun destek dışı bırakılmasının üreticiyi mağdur ettiğini ifade etti.

Doğan, 20 Ekim 2025 itibarıyla bazı üreticilerin hesaplarına destek ödemelerinin yatırıldığını ancak greyfurt üreticilerinin listelerde yer almamasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan Greyfurt Üreticileri De Destek Programına Alınmalı 2

“Tespitler Yetersiz, Askı Süreci İşletilmedi”

Destekleme sürecinde yaşanan teknik ve bürokratik hatalara da değinen Doğan, birçok parselde birden fazla ürün çeşidi olmasına rağmen yalnızca ön kısımlara bakılarak eksik tespitler yapıldığını vurguladı. Hazırlanan icmallerde askı süreci işletilmediği için çiftçilerin itiraz hakkı da ortadan kalktı.

“Bazı tespitler eksik, bazıları yanlış yazılmış. Askı süreci olmadan yayınlanan listeler, çiftçimize hakkını arama imkânı tanımadı. Bu durum, emek veren üreticiyi ikinci kez mağdur etti” diyen Doğan, yapılan hataların bir an önce gözden geçirilmesi ve düzeltilmesi çağrısında bulundu.

“Greyfurt En Çok Zarar Gören Ürünlerden Biri”

Doğan açıklamasında, greyfurtun limon ve erkenci portakalla birlikte dondan en fazla zarar gören ürünlerden biri olduğunu belirtti. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın greyfurt üreticilerini de destek kapsamına alacak şekilde düzenleme yapmasını beklediklerini söyledi.

Altında 2027 öncesi yıl sonu tahmini: Ons altın o rakamı görebilir
Altında 2027 öncesi yıl sonu tahmini: Ons altın o rakamı görebilir
İçeriği Görüntüle

Açıklamasının sonunda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da dikkat çektiği gibi, iklim kaynaklı doğal afetlerin tarımsal üretimin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu belirten Doğan, şu ifadelere yer verdi:

“Üreticiyi desteklemek, doğal afetlere karşı önlem almak ve tarımsal sürdürülebilirliği sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Adil ve kapsayıcı bir destekleme politikası, tarımda güvenin ve devamlılığın temelidir.”

Greyfurt üreticileri şimdi gözünü Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelecek yeni bir düzenlemeye çevirmiş durumda. Üretici temsilcileri, daha kapsayıcı bir destek programı ile mağduriyetlerin giderilmesini bekliyor.

Kaynak: İHA