Pendik Belediyesi, Gazze’de yaşanan trajediyi ve bir milletin direnişini, objektiflere yansıyan karelerle anlatan anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Şehit Filistinli gazeteci Mariam Riyad Abu Dagga’nın anısına düzenlenen “Gazze Fotoğraf Sergisi”, 10 Ekim 2025 Cuma günü saat 17.00’de Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilere kapılarını açtı.

Açılış programına Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız, çok sayıda vatandaş, sivil toplum temsilcisi ve sanatsever katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen sergi açılışında duygusal anlar yaşandı. Sergide yer alan her bir fotoğraf karesi, Gazze’de yaşanan yıkımın, acının ve direnişin canlı tanığı gibiydi.

A W557041 02

Şehit Gazetecinin Ardından: Bir Objektifin Gözünden Gazze

Gazze’de gerçeği dünyaya duyurmaya çalışırken şehit edilen gazeteci Mariam Riyad Abu Dagga’nın adını taşıyan sergi, onun ardında bıraktığı izleri yaşatıyor. Fotoğraflar, sadece bir savaş bölgesini değil; bir halkın yaşam mücadelesini, çocukların gözlerindeki korkuyu, annelerin feryadını, yıkılan sokakların sessizliğini aktarıyor.

Ziyaretçilerin uzun süre önünde durup incelediği karelerde sadece görüntü değil, bir insanlık çağrısı da vardı. Sergide yer alan belgesel nitelikli görseller, savaşın siviller üzerindeki etkisini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

“Pendik Halkı Bu Acıya Sessiz Kalmadı”

Sergiyi gezen vatandaşlar arasında bulunan Harun Duran, duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Pendik Belediyesi’ne böylesine anlamlı bir sergiyle bizleri buluşturduğu için teşekkür ediyorum. Allah rahmet eylesin; fotomuhabiri Meryem kardeşimiz şehit oldu. Onun objektifinden yansıyan kareler, Gazze’de yaşanan insanlık dramını çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor.”

Sultangazi’de Horon Zamanı: Yağmura Rağmen Kuymak Festivali Coşkusu
Sultangazi’de Horon Zamanı: Yağmura Rağmen Kuymak Festivali Coşkusu
İçeriği Görüntüle

Duran, sergide gördüğü fotoğrafların etkileyiciliğine değinirken, Gazze’deki yıkımı şu cümlelerle tarif etti:

“Ne bina kaldı, ne yol… Her yer yerle bir olmuş durumda. Çocuklar, masum insanlar açlıkla ve yoklukla mücadele ediyor. İçimiz kan ağlıyor.”

Ziyaretçiler, serginin yalnızca bir sanat etkinliği değil, aynı zamanda Filistin halkıyla dayanışmanın bir simgesi olduğunu vurguladı.

A W557041 03

Sergi 12 Ekim’e Kadar Açık Kalacak

Duygu dolu anların yaşandığı Gazze Fotoğraf Sergisi, 12 Ekim 2025 Pazar gününe kadar Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilere açık olacak. Üç gün boyunca Pendikliler, savaşın gölgesinde kalan bir coğrafyanın gerçek yüzüne tanıklık etmeye davet ediliyor.

Pendik Belediyesi yetkilileri, serginin temel amacının Gazze’de yaşananların unutturulmaması, barışın ve insan haklarının sesi olunması olduğunu belirtti. Sergi, aynı zamanda şehit gazetecilere saygı duruşu niteliğinde.

Kaynak: İHA