Kocaeli'nin sanayi ve liman faaliyetleriyle öne çıkan ilçelerinden Derince, kırsal mahallelerinde sürdürülen tarımsal üretimle de dikkat çekiyor. Özellikle Karagöllü, Çavuşlu, Tahtalı, Geredeli ve Toylar gibi kırsal yerleşimlerin bulunduğu ilçede tarla tarımı ve sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yayımladığı bilgiler, Derince'de buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, yem bitkileri, domates ve biber üretiminin bulunduğunu ortaya koyuyor.

DERİNCE'DE EN ÇOK HANGİ TARIM ÜRÜNLERİ YETİŞİYOR?
Derince'de yetiştirildiği resmî kaynaklarla doğrulanan başlıca tarım ürünleri arasında buğday, arpa, mısır, ayçiçeği, yem bitkileri, domates ve biber bulunuyor. İlçede hem tahıl üretimi hem de sebzecilik yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının daha önce yayımladığı havza bazlı destek listesinde Derince için arpa, buğday ve yem bitkileri yer alırken, 2027 yılı üretim planlamasına ilişkin yayımlanan yeni listede yağlık ayçiçeği ve dane mısır da desteklenecek ürünler arasında gösteriliyor. Ancak bu listeler üretim miktarına göre sıralama değil, tarımsal destekleme kapsamını gösteriyor.
DERİNCE'DE BUĞDAY, ARPA VE MISIR YETİŞTİRİLİYOR
Derince'nin kırsal kesimlerinde tahıl üretimi önemli tarımsal faaliyetler arasında bulunuyor. Özellikle buğday ve arpa, ilçede yetiştirilen tarla bitkileri arasında yer alıyor. Mısır üretimi de çiftçiler tarafından gerçekleştiriliyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yayımladığı bir haberde, Derince'de çiftçilik yapan Aydın Bölük, tarlalarında mısır, buğday ve arpa yetiştirdiklerini, ayrıca sebze üretimi yaptıklarını ifade etti. Bu açıklama, ilçedeki tahıl ve sebze üretimini doğrudan doğrulayan kaynaklardan biri olarak öne çıkıyor.
KARAGÖLLÜ'DE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ YAPILIYOR
Derince'de yetiştirilen ürünlerden biri de ayçiçeği. Özellikle Karagöllü Mahallesi, ayçiçeği tarımına yönelik çalışmalarla gündeme geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı bilgilere göre Karagöllü Mahallesi'nde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında ayçiçeği hasadı gerçekleştirildi. Programda yerli tohum kullanımı ve üreticilere sağlanan tarımsal destekler de ele alındı.
İSHAKÇILAR'DA DOMATES VE BİBER ÜRETİMİ
Derince'de tarımsal üretim yalnızca tahıllarla sınırlı kalmıyor. İlçenin İshakçılar bölgesinde domates ve biber yetiştiriciliği de yapılıyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ata tohumu projesi kapsamında İshakçılar'da Anka domates, turuncu kokteyl çeri domates, Kandıra kıl sivri biberi ve salçalık biber hasadı gerçekleştirildi.
Yerel tohumların korunması ve üretime kazandırılması amacıyla yürütülen çalışma, Derince'de farklı sebze çeşitlerinin yetiştirilebildiğini gösteriyor




