Muhip Kanko TBMM'de Bankalara Yüklendi: Vatandaşı Soyan Bu Düzene Kim Dur Diyecek?
Muhip Kanko TBMM'de Bankalara Yüklendi: Vatandaşı Soyan Bu Düzene Kim Dur Diyecek?
İçeriği Görüntüle

Devlet Tiyatroları’ndaki sanat ve sahne çalışanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamında geçici olarak çalıştırıldığını vurgulayan Gürer, şu ifadeleri kullandı:

"Devlet Tiyatroları bünyesinde görev alan bin dolayındaki sanat emekçisi, ağır seçme ve sınav süreçlerinden geçerek turneler de dâhil tüm temsillerde sorumluluk üstlenmektedir. Ancak kalıcı sözleşmelerinin olmaması nedeniyle her sezon sonunda işsizlik riskiyle yüzleşmektedirler. Oyunların sahnelenmediği dönemlerde gelir elde edemeyen bu emekçilerimiz, sosyal ve özlük haklarından da mahrum kalmaktadır. Sürekliliği olan bir iş, ne yazık ki sürekliliği olmayan bir statüyle yürütülmektedir."

Bakanlıktan Gelen Yanıt Sorunları Çözmedi

Ömer Fethi Gürer’in iş güvencesi, kalıcı istihdam ve güvenceli çalışma modellerine ilişkin Bakan Ersoy'a yönelttiği sorulara karşılık Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan şu yanıt verildi:

"Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü kadrolu, pozisyon unvanı dâhilinde çalışmalarını yürütmekte olup, ihtiyaç duyulması hâlinde mevzuat kapsamında göreve personel alımı gerçekleştirilmektedir. Genel Müdürlükçe, vatandaşlara açık olacak şekilde ilan edilen işe alım ilanları ile personel alımı yapılmasına devam edilmektedir."

Bakanlığın açıklamasını değerlendiren Gürer, yanıtın sorunların özünü teğet geçtiğini belirtti. Kadro ve gelecek kaygısına dair yapıcı bir cevabın verilmediğini savunan Gürer; oyuncusundan ışık ve kostüm teknisyenine, dekor görevlisinden sahne arkasındaki tüm ekibe kadar sanatın bir bütün olduğunu ve tüm emekçilerin güvenceli şartlara kavuşması gerektiğini dile getirdi.

Muhabir: Metehan Şanlı