Türkiye’de milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren 2026 asgari ücretiyle ilgili tartışmalar şimdiden başladı. Aralık ayında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde siyasi partiler farklı önerilerle gündeme gelirken, Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan yaptıkları açıklamalarla dikkat çekti. Erbakan, kamudaki israf ve faiz giderleri azaltılırsa asgari ücretin 45 bin TL’ye çıkarılabileceğini savunurken, Babacan enflasyon ve büyüme verilerine göre bu rakamın en az 33 bin TL olması gerektiğini söyledi.
Erbakan: "Kamudaki israf kesilirse 45 bin TL mümkün"
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, yaptığı açıklamada kamudaki harcamaların ciddi biçimde gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle faiz ödemelerine dikkat çeken Erbakan, şunları söyledi:
"Kamudaki israfa, yüksek şatafata giden harcamalardan kısılırsa, sadece faize giden yıllık 2 trilyon TL’nin çok az bir kısmıyla bile asgari ücreti işverene yük getirmeden 45 bin TL’ye çıkarmak mümkün olur."
Erbakan, asgari ücret hesaplamasında yalnızca enflasyon oranının değil, ekonomik büyümenin de dikkate alınması gerektiğini ifade ederek, “Yüzde 50’lik bir artış 33 bin TL yapıyor. Ancak büyüme payı da eklenmeli. Ayrıca iki asgari ücretlinin toplam geliri bir hanede yoksulluk sınırını karşılamalı. Bu yüzden 45 bin TL adil bir rakam” değerlendirmesinde bulundu.
Babacan: “TÜİK verileriyle bile 33 bin TL olmalı”
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise katıldığı bir yayında asgari ücretin TÜİK verileri esas alındığında bile 33 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini belirtti. Babacan, “Geçen yıldan kalan yüzde 15’lik bir hak var. Bu yılın enflasyonunu da koyduğumuzda yüzde 45 ediyor. Ekonomik büyümeden gelen yüzde 5’lik payı da ekleyince yüzde 50 artış gerekiyor. Yani mevcut 22 bin TL’lik ücretin en az 33 bin TL’ye çıkması lazım” dedi.
Ancak Babacan, TÜİK’in verilerinin güvenilirliğini de sorgulayarak şöyle konuştu:
“Bu hesap TÜİK rakamlarına göre yapıldı. Halbuki TÜİK doğruyu söylemiyor. Gerçek enflasyonu hesaplayacak bağımsız kurumsal mekanizmalar kurulmalı.”
Kamuoyunun beklentisi yükseliyor
Siyasi partilerden gelen farklı öneriler, kamuoyunda 2026 asgari ücretine dair beklentileri artırdı. Aralık ayında toplanması planlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, işçi, işveren ve hükümet temsilcileri masaya oturacak. Ekonomistler ise TÜİK’in yıl sonu enflasyon oranı ve büyüme verilerinin açıklanmasının ardından asgari ücretin daha net şekilleneceğini belirtiyor.