Kocaeli’nin Körfez ilçesinde faaliyet gösteren Anadolu Döküm Fabrikası, işçi ve işveren arasında süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle gündemde. İşyerinde örgütlü bulunan Birleşik Metal İş Sendikası, yapılan müzakerelerde beklenen sonucun alınamaması üzerine grev kararını fabrikaya astı.

Beylikdüzü’nde Bakımevi Skandalı: Fazla İlaç Verildi
Beylikdüzü’nde Bakımevi Skandalı: Fazla İlaç Verildi
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 100 işçiyi ilgilendiren bu süreçte sendika, 30 Ekim tarihine kadar uzlaşma sağlanmaması durumunda, çalışanların greve çıkacağını resmen duyurdu.

Sendikadan “Son Dakikaya Kadar Umut” Mesajı

Konuya ilişkin açıklama yapan Birleşik Metal İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, 23 Ekim’de taraflar arasında yeni bir görüşme yapılacağını belirtti. Çelik, “Grev günü bile uzun bir gün olabilir. Son dakikaya kadar çözüm için masada olacağız. Grev olmadan bir TİS hayata geçirebiliriz,” diyerek müzakereye açık olduklarını ifade etti.

Ancak işçilerin kararlılığı da dikkat çekiyor. Grev ilanının ardından fabrika önünde toplanan işçiler, “Hakkımız olanı istiyoruz” diyerek birlik mesajı verdi.

Ortalama Maaş 55 Bin TL Seviyesinde

Fabrikada çalışan işçilerin mevcut ortalama maaşının 55 bin TL civarında olduğu öğrenildi. Ancak sendika, sadece ücret artışı değil; sosyal haklar, çalışma koşulları ve iş güvencesi gibi konularda da iyileştirme talep ediyor.

İşveren tarafı ise henüz resmi bir açıklama yapmazken, 23 Ekim’de yapılacak görüşmenin kritik olacağı değerlendiriliyor. Grev öncesi uzlaşma sağlanamazsa, 30 Ekim itibarıyla üretim durabilir.

Anadolu Döküm’de Gözler 23 Ekim’deki Görüşmede

Sendika yetkilileri, grev kararının uygulanmaması için diyalog yollarının sonuna kadar açık tutulduğunu vurgularken, sürecin uzaması durumunda üretimde aksamalar yaşanabileceği belirtiliyor.

Kocaeli iş dünyası ve sendikal çevreler, Anadolu Döküm'deki bu gelişmenin bölgedeki diğer fabrikalar için de örnek teşkil edebileceğini ifade ediyor. Gözler şimdi, 23 Ekim'deki toplantıdan çıkacak karara çevrilmiş durumda.

Kaynak: Haber Merkezi