Gürsel Tekin’den Özgür Özel’e: "Arkadaşlarımızın tutuklu olmalarına sebep olanlarla ilgili işlem yapmalarını beklerdim"
Gürsel Tekin’den Özgür Özel’e: "Arkadaşlarımızın tutuklu olmalarına sebep olanlarla ilgili işlem yapmalarını beklerdim"
İçeriği Görüntüle

Yazın gelmesiyle birlikte sıcak havalar, besin kaynaklı zehirlenmelerde artışa yol açıyor.

Uzmanlar, sadece hayvansal ürünlerde değil, meyve ve sebzelerde de bakteriyel risklerin bulunduğuna dikkat çekiyor. Yaz sofralarının vazgeçilmezi karpuzun, kesilmeden önce mutlaka sıcak, ılık ve sabunlu suyla kabuğunun temizlenmesi gerektiği belirtiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğunu kesmeden önce bakterilerden arındırmak için temizlenmesi şart. Aksi takdirde bıçak kabuktaki bakterileri içeri taşıyarak gıda zehirlenmesine neden olabilir” dedi.

Özellikle sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalan salmonella bakterisi yaz aylarında sık görülüyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken daha dikkatli olunmasını önerdi. Salmonella enfeksiyonunda bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Böyle semptomlar görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiği vurgulandı. Yaz aylarında basit hijyen önlemleriyle besin zehirlenmelerinin önüne geçilebileceği belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ