İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yaşanan olayda, Azerbaycan’dan yüksek lisans eğitimi için Türkiye’ye gelen 24 yaşındaki mimarlık öğrencisi Saida Karimova, internet üzerinden bulduğu bir evi kiralamak isterken hayatının şokunu yaşadı.

Motosiklet Kazasında Gergin Anlar: Yaralı Yakınları ile Polis Arasında Tartışma
Motosiklet Kazasında Gergin Anlar: Yaralı Yakınları ile Polis Arasında Tartışma
İçeriği Görüntüle

Karimova, 23 Ağustos’ta bir emlak ilanı üzerinden ulaştığı Mustafa Boğaçhan K. adlı kişiyle iletişime geçti. Sözde evin 6 aylık kira bedeli olarak 8 bin dolar gönderen genç kadın, 1 Ekim’de İstanbul’a geldiğinde belirtilen adreste kimseyle karşılaşmadı. Komşulara sorduğunda ise böyle bir evin hiç var olmadığını öğrendi.

Polise başvurarak şikayetçi olan Karimova, dolandırıcıyla yaşadığı süreci detaylarıyla anlattı. Olayın ardından İstanbul’da geçici bir apart dairede kalmaya başladığını söyledi.

A W557826 04

"Polisi Arayınca Bizi Otele Yerleştirdi"

Yaşadıklarını anlatan Saida Karimova, dolandırıcının ilk etapta güven kazanmaya çalıştığını ve kendisine evin fotoğraflarını gönderdiğini, ardından ev sahibinin IBAN bilgisini paylaşarak parayı gönderttiğini söyledi.

İstanbul’a geldiğinde ise kendisine "ev sahibi gecikecek" denilerek bir kafede 4 saat boyunca bekletildiğini ifade eden Karimova, “Polisi arayacağımı söylediğimde bizi bir otele yerleştirdi. Ardından ev sahibine ulaşamadığını söyledi” dedi.

Dolandırıcı şahıs, ilerleyen günlerde de farklı bahaneler uydurarak süreci oyalamaya devam etti. Karimova, “Bazen ev sahibinin telefonları açmadığını, bazen de evin yıkım kararı aldığını söyledi. En son paranın kendisinde olduğunu, borcun ona ait olduğunu belirtti” dedi.

A W557826 05

Güven Vermek İçin Kimliğini Gönderdi

Şahsın güven vermek için kendi kimliğini WhatsApp üzerinden gönderdiğini de belirten Saida Karimova, “’Dolandırıcı olsam bunu yapar mıyım?’ diyerek beni ikna etmeye çalıştı. Ancak IBAN’a gönderdiğim paranın sahibiyle aynı soyadını taşıdığını görünce aralarında akrabalık olduğunu anladım” ifadelerini kullandı.

Şahsın zaman zaman "parayı geri vereceğim", zaman zaman da "param yok, altınlarımı satacağım" diyerek süreci uzattığını belirten Karimova, 13 gündür dolandırıcının peşinden koştuğunu söyledi. Şu anda geçici bir konaklama yerinde kaldığını aktaran Karimova, resmi yollardan şikâyetçi olduğunu ve sürecin takipçisi olacağını belirtti.

Polis Olayı Araştırıyor

A W557826 06

Şikâyetin ardından polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı. Emlak ilanının kaynağı, paranın gönderildiği hesap ve şahsın verdiği bilgiler üzerinde incelemeler sürüyor.

Uzmanlar, benzer dolandırıcılık vakalarına karşı özellikle ev kiralamalarında yüz yüze görüşme ve resmi sözleşme yapılması gerektiğini vurgularken, büyük miktarlarda para gönderilmeden önce kontrat, tapu ve kimlik bilgilerinin doğrulanmasının önemine dikkat çekiyor.

A W557826 07

Kaynak: İHA