İç ve Doğu Anadolu başta olmak üzere birçok ilde don, buzlanma ve kar yağışı etkili olacak. Büyük şehirlerde de sıcaklıklar tek haneli değerlere inerken, meteoroloji uzmanları ulaşımda aksamalar ve sabah saatlerinde buzlanmaya karşı vatandaşları uyardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günler öncesinden yaptığı uyarıların ardından Türkiye genelinde kar yağışı ve dondurucu soğuk etkisini gösterdi. Doğu, Karadeniz ve İç Anadolu başta olmak üzere birçok ilde ulaşım aksadı, köy yolları kapandı, bazı illerde okullar tatil edildi. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı metreleri bulurken, soğuk hava günlük yaşamı zorlaştırdı.

Zemheri Soğukları Hangi İllerde Etkili Olacak?

Zemheri soğuklarının özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde etkisini daha sert göstermesi bekleniyor. Erzurum, Kars, Sivas ve Kayseri gibi illerde gece sıcaklıklarının -10 derecenin altına düşeceği öngörülüyor. Bu bölgelerde kar yağışı, don ve buzlanma gibi günlük yaşamı doğrudan etkileyen hava olaylarının sık görülmesi bekleniyor.

Kocaeli Kar Zemheri

Kocaeli’de Zemheri Nasıl Hissedilecek?

Zemheri soğukları Kocaeli’de de etkisini gösterecek. 21 Aralık Cumartesi günü kentte gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, 22 Aralık’tan itibaren hava sıcaklıklarının 4-5 dereceye kadar düşmesi öngörülüyor. Sisli ve parçalı bulutlu havanın hakim olacağı kentte, özellikle sabah ve gece saatlerinde buzlanma riski bulunuyor.

Meteoroloji yetkilileri, sürücülerin ve vatandaşların sis, don ve ani sıcaklık düşüşlerine karşı tedbirli olmaları gerektiğini vurguluyor.

Bitlis Kar Yagisi Okullar Tatil.jpg

Bitlis’te Kar Hayatı Durdurdu: 35 Köy Yolu Kapalı

Bitlis’te etkili olan kar yağışı nedeniyle kent genelinde 35 köy yolu ulaşıma kapandı. İl genelinde hava sıcaklığı hissedilir derecede düşerken, ekipler kapanan yolların açılması için çalışma başlattı.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Bitlis merkez ve Güroymak ilçesinde taşımalı eğitim kapsamındaki okullar ile köy okullarında eğitime 1 gün ara verildi. Meteoroloji verilerine göre kent merkezinde kar kalınlığı 5, yüksek kesimlerde ise 10 santimetreye ulaştı.

Ardahan Cildir Golu Dondu.jpg

Artvin’de Kar Kalınlığı 3 Metreyi Buldu

Kar yağışının en etkili olduğu illerden biri Artvin oldu. Borçka ilçesinde, Gürcistan sınırına yakın bölgelerde yollar kapanırken kar kalınlığı yer yer 3 metreyi buldu.

Araçların kara saplandığı bölgelerde vatandaşlar uzun süre mahsur kaldı. Kurtarılmayı bekleyen vatandaşların ateş yakarak ısınmaya çalıştığı bildirildi. Ekipler, yolların açılması için yoğun mesai harcadı.

Artvin 3 Metre Kar.jpg

Şırnak’ta Karla Mücadele Gece Boyu Sürdü

Şırnak’ta etkili olan kar yağışı sonrası karla mücadele çalışmaları gece saatlerine kadar devam etti. Beytüşşebap ilçesinde kar kalınlığının 1 metreyi geçtiği açıklandı.

Kapanan yolların ulaşıma açılması ve buzlanmanın önlenmesi için belediye ve karayolları ekipleri bölgede çalışmalarını sürdürdü.

Van’da Dondurucu Soğuk Etkili Oldu

Van’ın Başkale ilçesinde kar yağışıyla birlikte dondurucu soğuk etkisini artırdı. İlçede hava sıcaklığı sıfırın altında 12 dereceye kadar düştü.

Soğuk hava nedeniyle araçların camları buz tuttu, binaların çatılarında sarkıtlar oluştu. Yetkililer, don ve buzlanmaya karşı vatandaşları uyardı.

Ardahan’da Eksi 15 Derece: Çıldır Gölü Donuyor

Ardahan’da soğuk hava etkisini sert şekilde gösterdi. Termometrelerin eksi 15 dereceyi gösterdiği kentte, Kars sınırında bulunan Çıldır Gölü donmaya başladı.

Göl yüzeyinde buz kalınlığının yaklaşık 10 santimetreye ulaştığı belirtilirken, yüksek kesimlerde kar yağışı aralıklarla devam etti.

Kocaeli Kartepe Kuzuyayla Kar.jpg

Kocaeli’de Kuzuyayla Tabiat Parkı Beyaza Büründü

Kocaeli’de Kartepe’nin eteklerinde bulunan Kuzuyayla Tabiat Parkı, kar yağışıyla birlikte beyaz örtüyle kaplandı. Samanlı Dağları’nın 1640 rakımlı zirvesi Kartepe çevresinde kar yağışı etkisini sürdürdü.

Hava sıcaklığının 1 derece ölçüldüğü bölgede, ulaşımda aksama yaşanmaması için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kartepe Belediyesi ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.

Kar Yağışı Hangi İllerde Etkili Oldu?

Meteoroloji verilerine göre kar yağışı ve soğuk hava Bitlis, Artvin, Şırnak, Van, Ardahan ve Kocaeli’nin yanı sıra Erzurum, Kars, Ağrı, Muş, Bingöl, Bolu, Bayburt ve Gümüşhane’de de etkisini gösterdi.

Yetkililer, sürücülerin zincir ve kış lastiği olmadan yola çıkmamaları, vatandaşların ise buzlanma ve don olaylarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ