​Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kocaeli sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşlar, geçmişe duydukları özlemi ve günümüz bayramlarının değişen çehresini anlattı. Kimisi çocukluğundaki o neşeli bayram sabahlarını, kimisi kaybedilen aile büyüklerini özlediğini dile getirirken; kimisi de ekonomik şartların bayram geleneklerini nasıl gölgelediğinden dert yandı.

​"Çocukluğumuzda Bayramlar Daha Güzeldi"

​Görüşlerine başvurduğumuz vatandaşların neredeyse tamamı çocukluk yıllarına özlem duyduklarını belirtti. Bir vatandaş, "Çocukluğumu özledim, o zamanlar bayramlar daha güzeldi. Şimdi çocukların derdiyle uğraşıyoruz. Ama yine de şükürler olsun. Hayat şartları biraz daha elverişli olsa her şey çok daha güzel olacak" diyerek günümüz yaşam mücadelesine dikkat çekti.

​Emeklinin Bayram Burukluğu: "Torunuma Harçlık Veremez Hale Düştüm"

​65 yaşındaki bir emekli vatandaşın sözleri ise sokaktaki ekonomik çaresizliği en net şekilde özetledi. Geçmişteki bayram neşesini anlatırken gözleri dolan vatandaş, şunları söyledi:
​"Çocukluğuma dönecek olursak neşeli bir ortam vardı. Büyüklerin ellerini öperdik, harçlıklarımızı, şekerlerimizi alırdık. Günümüz bayramlarında ise ekonomik sıkıntı herkesi mahvetti, hele emekliyi daha çok mahvetti. Torunlarımıza bayram harçlığı veremeyen bir pozisyona düştük."

Whatsapp Image 2026 05 26 At 12.11.01 (5)Whatsapp Image 2026 05 26 At 12.11.01

​"Kurbana 7 Kişi Gireceğiz"

​Aynı vatandaş, kurbanlık fiyatlarının el yakmasından dert yanarak mizahi ama bir o kadar da acı bir serzenişte bulundu:
​"Kurbanı zaten kesemiyoruz. Horoz desek ayıp olur. Neredeyse dinen bir kişinin kesmesi gereken keçi veya koyuna, parasızlıktan 7 kişi gireceğiz! Büyükbaş hayvana zaten hak getire, yanına yanaşamazsın. Kısacası eski bayramları özlüyoruz, durum bundan ibaret."

​En Çok "Aile Ziyaretleri ve Birliktelik" Özleniyor

​Bayramların birleştirici gücünü özleyen Kocaelililer, eski sıcak ilişkilerin kalmadığından yakındı. Yakın zamanda büyüklerini kaybeden bir vatandaş, "Tabii ki aile ziyaretlerini, aile gezmelerini özlüyoruz. Yakın zamanda büyüklerimizi kaybettik, onları gerçekten çok arıyoruz" derken; bir diğer vatandaş ise toplu yemeklerin bittiğini vurgulayarak, "Eskiden hep gitmeli gelmeli, herkesin bir arada olduğu yeme içmeler vardı. Şu an kimsenin gidip geleceğini zannetmiyorum, eski adetler kalmadı" ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2026 05 26 At 12.11.01 (2)Whatsapp Image 2026 05 26 At 12.11.01 (3)

​Çocukların Bayram Beklentisi: "En Az 500 TL"

​Bayramın değişmeyen tek neşesi olan çocukların ise mikrofona verdikleri yanıtlar gülümsetti. "Bayramda en çok ne yapmaktan hoşlanırsın?" sorusuna bir çocuğun tereddütsüz "Para toplamak!" yanıtını vermesi sokağın neşesi oldu.
​Ancak çocukların harçlık beklentisi de enflasyondan nasibini almış durumda. Mikrofona konuşan bir çocuk bayramda 500 TL harçlık beklediğini söylerken, veliler ise kara kara düşünüyor. Çocukların bu beklentisi karşısında bütçeyi dengelemeye çalıştıklarını söyleyen bir ebeveyn, "Bütçe nasılsa aslında o oluyor. Bütçelerimiz kısıtlı olduğu için mecburen bazen kısıtlama yapıyoruz, yetmiyor" diyerek yaşadıkları zorluğu aktardı.
​Tüm ekonomik zorluklara ve değişen hayat şartlarına rağmen Kocaelililer, yine de memleket yollarına düşmeye, anne-baba ocağını ziyaret ederek bayram ruhunu yaşatmaya çalışıyor.

Whatsapp Image 2026 05 26 At 12.11.01 (1)

Muhabir: Işıl Yurtseven