Kocaeli’de genç mühendis çift Melih (25) ve Pelin Biçer (23), Bilişim Vadisi’nde kurdukları firmada, afet müdahalesinde kullanılabilecek çok amaçlı endüstriyel bir dron geliştirdi. Aydınlatma, yıkama ve yangın söndürme gibi farklı görevleri tek sistemde birleştiren dron, 6 Şubat depreminde yaşanan eksikliklerden ilham alınarak üretildi.
Yaklaşık yüzde 60 yerlilik oranına sahip cihaz, geceyi gündüze çeviren 350 bin lümenlik ışık kapasitesiyle öne çıkıyor. Yüksek katlı binalarda çıkan yangınlara erken müdahale edebilen dron, oteller ve kamu binaları için kiralanabilir hale getirildi.
İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri öğrencisi Melih Biçer, “Dronumuz üzerine yerleştirilen podlarla farklı görevleri yerine getirebiliyor. Aynı cihazla hem aydınlatma, hem yangın söndürme, hem de dış cephe yıkama işlemleri yapılabiliyor” dedi.
Dron, yerdeki basınçlı pompalardan aldığı su veya kimyasalı 100 metre yüksekliğe kadar püskürtebiliyor. Üretim aşamasında tamamen yerli yazılım ve tasarımlarla ilerlediklerini belirten Biçer çifti, firmalarının artık seri üretime geçtiğini ve ayda 10 adet dron üretebildiklerini söyledi.
İTÜ Elektrik Mühendisliği öğrencisi Pelin Biçer, “Daha mezun olmadan firmamızı kurduk. KOSGEB ve TÜBİTAK destekleriyle büyüdük. Bugün Türkiye’nin tek yerli endüstriyel dron üreticisi konumundayız. Hedefimiz bu teknolojiyi ihraç etmek” dedi.