Öz İplik İş Sendikası Kocaeli İl Başkanı Oktay Öner, sendika üyeleri ile birlikte Eroğlu Tekstil ve bünyesindeki markalara ilişkin hazırlanan bildirileri vatandaşlara dağıtarak sendikal haklar, toplu iş sözleşmesi ve işçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Öz İplik İş Sendikası Kocaeli İl Başkanı Öner, Eroğlu Moda Tekstil bünyesindeki işçiler için başlatılan mücadele kapsamında gerçekleştirilen programda, “Emek, sendikal hak ve toplu iş sözleşmesi” vurgusu yaptı.

Kocaeli’deki programın adresi Gölcük ilçesinde bulunan Colin’s mağazası önü oldu. Sendika üyeleri burada vatandaşlara bildiri dağıtırken, Eroğlu Tekstil ve markalarına yönelik eleştirilerini kamuoyuyla paylaştı.

Öz İplik İş Sendikası Kocaeli İl Başkanı Öner, yaşanan sürecin yalnızca Türkiye’deki bir işyeriyle sınırlı olmadığı, küresel markaların da tedarik zincirlerinde çalışanların sendikal haklarına ve toplu pazarlık süreçlerine saygı göstermesi gerektiği ifade etti.

öz iplik iş sendikası

Kocaeli’den başladı, diğer illerde devam edecek

Öz İplik İş Sendikası Kocaeli İl Başkanı Öner, Öz İplik İş Sendikası Kocaeli İl Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen programın yalnızca Gölcük ile sınırlı kalmayacağı belirterek, Kocaeli’den başlayarak örgütlü olduğu diğer illerde de Colin’s mağazaları önünde benzer eylem ve bilgilendirme çalışmalarının sürdürüleceğini açıkladı. Böylece sendikanın, Eroğlu Tekstil bünyesindeki süreçle ilgili kamuoyu oluşturmayı ve işçilerin taleplerini doğrudan markaların mağazaları önünde gündeme getirmeyi hedeflediği belirtti.

Gölcük’te gerçekleştirilen eylemde sendika üyeleri, hazırlanan bildirileri vatandaşlara ulaştırarak yaşanan süreci anlattı.

“İşçilerin sesi mağazaların önünden yükseliyor”

Öz İplik İş’in Colin’s mağazaları önündeki eylemleri, İstanbul’daki Eroğlu Moda grevinin ardından Türkiye'nin farklı illerine yayılan bir mücadele olarak devam ediyor.

Sendikanın daha önce yaptığı açıklamalara göre 30 Nisan 2026 tarihinde Eroğlu Moda’nın İstanbul’daki fabrikası önünde grev başlatılmıştı. Sendika, toplu iş sözleşmesi sürecinde yaşanan anlaşmazlıkların ardından greve gidildiğini açıklamıştı.

Haziran ayında ise Türkiye genelindeki Colin’s mağazaları önünde eş zamanlı eylemler gerçekleştirildi. Kocaeli ayağında ise Gölcük’teki Colin’s mağazası önünde sendika üyeleri bir araya geldi.

Rafi Ay’dan dikkat çeken açıklamalar

Eylemlerle ilgili en dikkat çeken açıklamalardan biri Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay tarafından yapıldı.

Ay, sendikanın işverenle iletişim kurmakta zorlandığını ve diyalog çağrılarının karşılık bulmadığını ileri sürdü.

Rafi Ay, yaptığı açıklamada, “Üyelerimizle iletişimimizi kestiler; dolayısıyla onlarla iletişim kuramaz hâle geldik. Ardından bizimle görüşmeyi de bıraktılar. Diyalog ve müzakere yönündeki tekrar eden çağrılarımız yanıtsız kaldı” ifadelerini kullandı.

Ay'ın açıklamalarına göre sendika ile Eroğlu Giyim arasındaki anlaşmazlığın temel başlıklarından biri, işçilerin sendikal örgütlenme ve toplu pazarlık hakları.

kocaeli öz iplik iş sendikası

Sendika: “Üretimin Mısır’a kaydırılması tesadüf değil”

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay'ın açıklamalarında Eroğlu Giyim'in Mısır'daki yatırımları da gündeme geldi.

Ay'ın iddiasına göre, Türkiye'deki bazı üretim faaliyetlerinin kapanması ve çalışanların işlerini kaybetmesiyle aynı dönemde Mısır'ın Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi'nde ihracata yönelik yeni üretim yatırımları gerçekleştirildi.

Sendika, Mısır'daki üretim maliyetlerinin daha düşük olmasını ve sendikal örgütlenmenin bulunmamasını bu sürecin önemli başlıklarından biri olarak değerlendiriyor.

Ay, bu durumun Türkiye'deki çalışanların geleceği ve sendikal örgütlenme açısından ciddi soru işaretleri oluşturduğunu savundu.

“İşçiler yalnızca ücret mücadelesi vermiyor”

Öz İplik İş tarafından yürütülen eylemlerde dikkat çekilen noktalardan biri de mücadelenin yalnızca ücret artışı talebi olmadığı yönündeki açıklamalar.

Sendikaya göre Colin’s Eroğlu Moda işçilerinin mücadelesinin merkezinde sendikal örgütlenme, toplu iş sözleşmesi hakkı ve işçilerin çalışma koşullarına ilişkin talepleri bulunuyor.

Sendika daha önce yaptığı açıklamada mücadelenin yalnızca ücret pazarlığı olmadığını, işçilerin anayasal ve yasal haklarının korunması amacı taşıdığını belirtmişti.

Eroğlu Giyim’e yönelik iddialar gündemde

Rafi Ay'ın açıklamalarında Eroğlu Giyim'in sendikanın çoğunluk tespiti ve toplu pazarlık yetkisine yönelik çeşitli idari süreçlerde itirazlarda bulunduğu da ileri sürüldü.

Ay ayrıca, grev sürecinde işçilerin eyleme katılımını engelleyecek uygulamalar yapıldığını iddia etti.

Sendikanın açıklamalarına göre bu süreç, işçilerin greve ve mağazalar önündeki eylemlere katılımını etkiledi.

Küresel markalara da çağrı yapıldı

Gölcük'teki eylemin önemli başlıklarından biri de uluslararası markalara yönelik çağrı oldu.

Öz İplik İş Genel Başkanı Rafi Ay, sendikanın H&M Group ve Inditex ile ortak görüşmeler gerçekleştirdiğini ve markalara, IndustriALL Küresel Sendika ile imzalanan küresel çerçeve sözleşmeler kapsamında örgütlenme özgürlüğü ile toplu pazarlığa saygı gösterilmesi gerektiğini aktardığını söyledi.

Ay'a göre markalar konuyu inceleyeceklerini ve yönetimle görüşeceklerini belirtti ancak sendikanın beklediği somut adımların atılmadı.

Sendika ise küresel markaların tedarik zincirlerinde çalışanların haklarına ilişkin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savunuyor.

“Mısır'a giden siparişler İstanbul'dan yönetiliyor” iddiası

Rafi Ay açıklamasında üretimin Mısır'a kaydırılmasıyla ilgili de dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Ay, Mısır'daki üretim süreçlerinin İstanbul'daki operasyonlarla bağlantılı şekilde yürütüldüğünü belirterek, tasarım, modelleme ve operasyon süreçlerinin İstanbul'da gerçekleştirildiğini, ardından üretim için Mısır'daki fabrikalara gönderildiğini ileri sürdü.

Ay bu sistemi, sendikal örgütlenmeden kaçınma açısından eleştirdi.

“Bu nedenle yönetim, bu işçilere daha yüksek ücret ödemek istemiyor. Bu, sendikalardan kaçınmaya yönelik klasik işveren anlayışı” diyen Ay, küresel markaların bu üretim sisteminden tedarik sağlamasının işveren açısından süreci kolaylaştırdığını savundu.

“İşçilerin sesi küresel düzeyde duyulmalı”

Rafi Ay, açıklamasında mücadelenin yalnızca Türkiye sınırları içerisinde değerlendirilmemesi gerektiğini de söyledi.

Ay, küresel markaların tedarik zincirlerinde yaşanan çalışma koşullarından sorumluluk taşıması gerektiğini belirterek, işçilerin yaşadığı sorunların uluslararası kamuoyuna taşınmasının önemine dikkat çekti.

Ay, “İşçilerin sesini yükseltmek ve bu ihlalleri küresel düzeyde görünür kılmak kritik önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Kazım Aydın