Yaşam

Vedat Başaran’ın sıra dışı hikayesi: Futbol kariyeri bitti mutfakta tarih yazdı

MasterChef Türkiye’ye konuk olan usta şef Vedat Başaran, hem yarışmacılara verdiği görevle hem de kariyeriyle dikkat çekti. Program sonrası izleyiciler, Başaran’ın hayat hikâyesini merak etmeye başladı.

Abone Ol

Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef Türkiye’nin bu haftaki konuğu, Türk ve Osmanlı mutfağının usta ismi Vedat Başaran oldu.

Yarışmacılara asırlık tariflerle zorlu bir görev veren Başaran’ın hayatı ve kariyeri, programın ardından izleyiciler tarafından merak konusu haline geldi. Futboldan mutfağa uzanan sıra dışı hikâyesiyle dikkat çeken şef, Osmanlı reçetelerini modern sofralara taşıyan isim olarak biliniyor.

VEDAT BAŞARAN KİMDİR, NERELİ KAÇ YAŞINDA?

1963 yılında dünyaya gelen Vedat Başaran, Yugoslavya’dan Türkiye’ye göç eden bir ailenin çocuğudur. Balıkesir’de büyüyen Başaran, genç yaşta futbola ilgi duydu ve profesyonel seviyeye kadar yükseldi. Ancak 23 yaşında geçirdiği sakatlık sonrası futbola veda ederek mutfakla ilgilenmeye başladı.

EĞİTİMİNİ NEREDE ALDI, KARİYERİ NASIL BAŞLADI?

Uludağ Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunu olan Vedat Başaran, aşçılık eğitimini İngiltere’de sürdürdü. Londra’da ikram ve catering hizmetleri üzerine yüksek lisans yaptı ve City and Guilds diploması aldı. Profesyonel mutfak kariyerine Londra’nın seçkin restoranlarında başlayan Başaran, Türkiye’ye döndüğünde TURİNG (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu) bünyesinde gastronomi alanında görev aldı.

HANGİ PROJELERDE YER ALDI, HANGİ RESTORANLARI KURDU?

1990 yılında Çırağan Palace Kempinski otelinin kuruluş ekibinde yer aldı ve 7 yıl boyunca Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Bu süreçte Mutfak Dostları Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 1997 yılında Feriye Lokantası’nı açtı, daha sonra Topkapı Sarayı içinde Karakol Restoran’ı kurarak çalışmalarına devam etti.

OSMANLI MUTFAĞINA İLGİSİ NASIL BAŞLADI?

Vedat Başaran, Osmanlı mutfağına olan ilgisiyle tanınıyor. Tarihi tariflere ulaşabilmek için Osmanlıca öğrendi, eski yazmaları çevirerek unutulmuş reçeteleri yeniden gün yüzüne çıkardı. Bu yönüyle şeflikten öte bir mutfak araştırmacısı olarak da dikkat çekiyor.

ULUSLARARASI ALANDA HANGİ İSİMLERLE ÇALIŞTI?

Başaran, Paul Bocuse, Raymond Blanc, George Blanc, Michel Troisgros, Roger Vergé ve Alain Ducasse gibi dünya çapında ünlü şeflerle iş birliği yaptı. Türk mutfağını uluslararası platformda tanıtma konusunda önemli rol üstlendi.

ŞU ANDA NE YAPIYOR, HANGİ GÖREVLERDE BULUNUYOR?

Vedat Başaran şu anda NAR Gourmet yönetim kurulu üyesi ve YESAM – Yemek Sanatları Merkezi’nin başkanı olarak görev yapıyor. Ayrıca TUROB (Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği) başkan yardımcısı ve Skal International İstanbul ile Mutfak Dostları Derneği gibi prestijli kuruluşların da aktif üyesi.