Satış noktaları ya da çeşitli alanlarda sıcakta veya uygunsuz şekillerde bekletilen, pişirilen gıdaların zehirlenmelere yol açabildiğini söyleyen uzmanlar, besinlerin saklama ve tüketim şeklinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü'nden Uzm. Dr. Nazmiye Özcan ve Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Uzm. Dr. Mehmet Oktay Alkan ile Dahiliye Bölümü'nden Uzm. Dr. Sümeyye Karabul, zehirlenmelere ilişkin bilgiler verdi. Uzm. Dr. Mehmet Oktay Alkan, gıda zehirlenmesinin bakteriler, parazitler, virüsler ve toksinlerle kontamine olmuş yiyeceklerin ağız yoluyla alınması sonrası ortaya çıkan bir gastrointestinal hastalık olduğunu söyledi. "Alımdan sonra 30’uncu dakika ile 72 saate kadar uzayabilen bir süreçte semptomlar başlayabiliyor. Bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve bazen ateş gibi belirtiler görülüyor," dedi.

Dr. Alkan, risk gruplarını gebeler, ileri yaş hastalar, 2 yaş altı çocuklar ve onkoloji hastaları olarak tanımladı. Genel durumu iyi olan hastaların çoğunlukla 48 saat içinde iyileştiğini, sıvı tüketimi ve hafif beslenmenin tedavide önemli yer tuttuğunu ifade etti. Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla bakterilerin toksin üretiminin yükseldiğini, özellikle tavuk, et ve balık gibi ürünlerin çiğ tüketimi veya uygunsuz saklanmasının tehlike oluşturduğunu belirtti.

İki başarılı ameliyatla hasta böbrek taşlarından kurtuldu
İki başarılı ameliyatla hasta böbrek taşlarından kurtuldu
İçeriği Görüntüle

Açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Alkan, "Bekletilmiş yiyecekler tekrar tekrar sunulmamalı," uyarısında bulundu. Ayrıca, kişisel hijyen, el yıkama ve ortak kullanım alanlarının sterilizasyonunun enfeksiyon riskini azaltmada kritik olduğunu söyledi. Dahiliye Uzmanı Dr. Sümeyye Karabul ise, gıda saklama koşullarının önemine değinerek özellikle soğuk zincirin bozulduğu tavuksal ürünlerin tüketilmesinin sık sık acil servislere bulantı, kusma şikayetleriyle başvurulara yol açtığını belirtti. "Kronik hastalığı olan bireylerin beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor," dedi.

Dr. Karabul, yaz aylarında sık tüketilen dilimlenmiş karpuzun da hijyen koşullarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere sebep olabileceğini ifade etti. "Karpuzun dışının iyi yıkanmaması ve kesim sırasında kontaminasyon riski bulunuyor," uyarısında bulundu.

Uzmanlar, sıcak havalarda sıvı tüketiminin artırılması, yiyeceklerin uygun koşullarda saklanması ve tüketilmesi, kişisel hijyenin korunması ile gıda zehirlenmelerinin önlenebileceğini belirtiyor.

4 KİŞİ TAVUKTAN ZEHİRLENMİŞTİ

İstanbul'da iddiaya göre evde pişirdikleri tavuğu yiyen 4 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Uzmanlar, "Genelde tavuk bir numarada. En korktuğumuz besinler özellikle tavuk, et, balık gibi ürünlerin çiğ tüketilmesi veya uygunsuz koşullarda saklanması, açık süt ve süt ürünlerinin fazla tüketilmesi. Soğuk zincire uymak çok önemli. Zincirin bozulduğu özellikle tavuksal gıdaları tükettiğiniz zaman acil servislere bulantı, kusma şikayetleriyle çok fazla başvurular alıyoruz. Çok dikkatli olmak gerekiyor, ölümcül seyredebiliyor" diyerek uyardı.
İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde iddiaya göre aynı aileden 4 kişi, akşam yemeği için pişirilen tavuğun tüketilmesi sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi hissederek zehirlenme şikayetiyle 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aradı. Aile tedavi altına alınırken, uzmanlar sıcaklarda gıda zehirlenmelerine karşı uyarılarını yineledi. 

Kaynak: İHA