Gündem

Uzmandan bayram öncesi uyarı

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Sağlam, Kurban Bayramı öncesinde etin doğru kesimi, dinlendirilmesi ve saklanması konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlardan et tüketimi ve saklama koşullarıyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Gıda Yüksek Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Kübra Sağlam, kurban kesimi sırasında hayvanın kanının tam olarak akıtılmasının ve etin doğru şartlarda saklanmasının gıda güvenliği açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kesim sırasında hayvanın sakin olmasının gerektiğini belirten Sağlam, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulması gerektiğini, mümkünse kesimin birkaç kişiyle ve bilenmiş bıçaklarla yapılmasını önerdi. Kanın tamamen akıtılmaması halinde etin çok daha hızlı bozulabileceğine dikkat çekti.

Etin kesim sonrası +4 ila +10 derece arasında 18-24 saat dinlendirilmesinin gerektiğini söyleyen Sağlam, “Direkt dondurucuya atılan etin kasları gevşemediği için sert olur ve mikrobiyal bozulma riski artar” dedi. Etin oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini belirtti.

Etin mutlaka porsiyonlara ayrılarak -18 derecede saklanması gerektiğini vurgulayan Sağlam, “Çözülen et tekrar dondurulduğunda mikrobiyal yük iki katına çıkar. Bu nedenle tüketilecek miktarda porsiyonlamak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Kan akıtma işleminin etin hijyeni açısından da önemli olduğunu dile getiren Sağlam, "Yeterli kan akmadığında etin mikrobiyal yükü artar ve daha çabuk bozulur. Su aktivitesi yüksek olduğu için hijyen açısından risk taşır” diyerek bayram öncesi vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.