CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de ekonomik kriz etkilerinin büyüdüğünü belirterek, KOBİ’ler, çiftçiler ve dar gelirli vatandaşların borçlarını ödemekte zorlandığını ifade etti. Gürer, “Borçlar artıyor, icra dosyaları çoğalıyor, faiz yükü vatandaşın sırtını büküyor. Ekonomide gerçekler alarm veriyor, çözüm için yeni yollar şart” dedi.

Gürer, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bankalara olan kredi borcunun Mayıs ayında 4 trilyon 852 milyar liraya ulaştığını, ödenemeyen borçların icra takibine alınmasının 1,2 milyar lira artarak 117,1 milyar liraya çıktığını söyledi. Tarım sektöründe ise borcun 1 trilyon 30 milyar liraya dayandığını, borcun 6,9 milyar liralık kısmının icra takibinde olduğunu belirtti.

Turistik Karaelmas Ekspresi ikinci seferini Zonguldak’a gerçekleştirdi
Turistik Karaelmas Ekspresi ikinci seferini Zonguldak’a gerçekleştirdi
İçeriği Görüntüle

Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4 trilyon 947 milyar liraya yükseldiğini aktaran Gürer, sadece bu yıl icra takibine alınan bireysel borçlarda yüzde 63,8 artış yaşandığını vurguladı. Ayrıca, 2024’ün ilk beş ayında vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartları için bankalara 460,1 milyar lira faiz ödediğini söyledi.

UYAP verilerine göre, 2025 yılının ilk yedi ayında icra dairelerine gelen dosya sayısının geçen yıla göre yüzde 10,2 artarak 5 milyon 121 bine yükseldiğini, toplam derdest dosya sayısının ise 23 milyon 928 bine ulaştığını belirtti. Gürer, “Borçla ayakta durulamaz. Gelir artmadıkça ve fiyatlar düşmedikçe bu tablo düzelmez” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi